25/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Dalju održana promocija knjige poezije Gordane Pavić

5 min read

U punoj sali Doma kulture u Dalju u četvrtak, 9.maja održana je promocija nove knjige poezije Gordane Pavić “Višnja na krilu sunca”. Knjiga sadrži 65 pesama tematski podeljenih u pet poglavlja, a izdavač knjige je sama autorka.

“Volim prirodu, volim sunce, volim kad cveta voće…Za mene je proleće najlepše godišnje doba. Zato knjiga nosi naslov “Višnja na krilu sunca”. Podeljena je u pet ciklusa: Očinska ruka, Zidar ljubavi, Blesak, Višnjik i Gori kandilo. Sve oko mene inspiriše me da pišem, čitav život, priroda, ova vremena koja su nekad dobra, nekad loša, pišem o sadašnjosti, a malo se vraćam i u prošlost”, kaže Gordana Pavić.

“Višnja na krilu sunca” je njena 12.knjiga. Urednik i lektor poslednjih nekoliko knjiga kao i najnovije zbirke poezije je književnik Đorđe Nešić iz Bijelog Brda.

“Ova knjiga se naslanja na njenu prethodnu knjigu stihova “Čudotvorac” kao da čitav život piše jednu knjigu, tematski, stilski i versifikatorski slično. Uvek sam iznova fasciniran i pitam se na koji način Gordana Pavić kao slepa osoba percipira vidljivi svet, pomoću intuicije i mašte, a budući da je poetski doživljaj sveta dublji od ovog vidljivog. U tom smislu je zanimljiva leksika kojom se ona koristi i teme koje ona nalazi, uvek braneći taj neki patrijarhalni svet i porodične vrednosti, izdižući ih iznad svakodnevnog, boreći se da taj moral pobedi nešto što bismo nazvali nemoralnim ili nepočinstvom”, kaže Nešić.

Pored urednika, o autorki i njenim delima, na promociji su govorili i Zlata Miškić, predsednica Udruženja penzionera “Vukovar novi”, Radmila Latas, direktorica Dečjeg vrtića “Zlatokosa” iz Borova i pesnik MIlenko Vasiljević Čiko iz Osijeka. Specijalni gosti večeri koju su autorki posvetili sopstvene stihove, bili su pesnici Mihajlo Mićo Zečević iz Klise i Miodrag Mišo Nedeljković iz Bobote. Pesme Gordane Pavić recitovale su članice Kluba čitalaca Narodne biblioteke u Dalju, a u programu je učestvovala i Muška pevačka grupa “Zmaj” iz Bijelog Brda.

Gordana Pavić rođena je 1948. godine u Dalju. Završila je Školu za decu oštećenog vida “Veljko Ramadanović” u Zemunu. Od 1968. do 1991. godine radila je u osječkom Vodovodu kao TT manipulant. Pisanjem se bavi od ranog detinjstva.

“Pišem od daleke 1958. godine. Prvi stihovi su još iz prvog i drugog razreda osnovne škole, a 1964. godine nastala je pesma “Nasmejan čovek” koja je posvećena mom pokojnom profesoru Jovanu Vasiljeviću koji je takođe bio slep”, priča naša sagovornica koja nam je otkrila i šta sada piše.

“Trenutno pišem o volonterima i volonterizmu, zajedno s mojom dragom prijateljicom profesorkom Biljanom Radovanović-Miodragović, o osobama koje nesebično pomažu svima nama kojima je potrebna pomoć”, kaže ova pesnikinja.

Gordana Pavić je jedan od najraznovrsnijih pisaca na našem području. Od 1989.godine do danas objavila je roman “Teku kapi vrline” i zbirke pesama “Sećanja”, “Blago očima”, “Pesma ume”, “Vruć vetar”, “Uteši Bože”, “Čudotvorac”, zatim zbirku pesama za decu “Zlatokosa”, zbirku pripovedaka “Tetka Slavkina baština”, knjigu aforizama “Složna braća ne žive zajedno” i knjigu dramskih tekstova “Moj brat na visokom položaju”. Nova knjiga poezije “Višnja na krilu sunca” štampana je u 300 primeraka, pripremu i štampu radila je Grafička radionica Fist iz Borova, a na koricama knjige je slika “Ispod Milankovićeve kuće” slikara Miloša Popovića.

Štampanje knjige pomogli su Zajedničko veće opština , Opština Erdut, Veće srpske nacionalne manjine opštine Erdut i Osječko-baranjska županija.

D.B.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.