U organizaciji Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara, juče je obeležena 74.godišnjica oslobođenja Vukovara od fašizma u Drugom svetskom ratu i Proboja Sremskog fronta. Vukovar je oslobođen 12.aprila 1945. godine, a narednog dana i okolna sela. Na Spomen-kosturnicu u parku kod vukovarske bolnice, u kojoj je sahranjeno 388 žrtava Dudika, 155 boraca 5. Vojvođanske udarne brigade i 52 borca Crvene Armije poginulih krajem 1944. godine prilikom desanta na Dunavu, vence su položile brojne delegacije antifašističkih udruženja iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Predsednik županijskog i gradskog udruženja antifašističkih boraca i antifašista Lazo Đokić podsetio je da je od fašizma u Drugom svetskom ratu stradalo 50 miliona ljudi.

“Gledajući današnju situaciju i najezdu otvorene fašizacije u društvu veoma je bitno da kažemo šta ona znači i kakve posledice može da ima po ljude. Prošlo je 74 godine, neki su se posle toga rodili i ne znaju za te strahote, ali zato mi stalno trebamo da ponavljamo da je u Drugom svetskom ratu izginulo preko 50 miliona ljudi, da je na ovim prostorima koji su se zvali Jugoslavija poginulo milion i 700 hiljada ljudi i da je to pošast protiv koje se moramo boriti. To treba ponavljati bezbroj puta, na svakom mestu, naročito među mladim ljudima”, kaže Đokić.

U delegaciji vukovarskog antifašističkog udruženja koja je položila venac, bio je i 92-godišnji Vasilj Kostelnik iz Petrovaca.

“Učesnik sam NOB-a od svoje 15. godine. Jedna grupa koja je bila 1925.godište, bila je regrutovana da ide u nemačku vojsku, ali su oni dan pre odlučili da odu u partizane. Kao momak sam svake subote odlazio na druženje s društvom, ali niko nije govorio o odlasku u partizane. Jednog dana mi je otac rekao da moji drugari idu u partizane. Čudio sam se kako mi to niko nije rekao, ali sam odlučio da idem i ja. Imao sam pušku “manliherku” sa tri metka kao kurir. Bila je viša za metar od mene”, priča Kostelnik.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Sabora Republike Hrvatske i Saveza antifašističkih boraca i antifašista. Prdsednik SABA-a Franjo Habulin je u izjavi za naš istakao da su zbog sve jačeg istorijskog revizionizma u današnjem hrvatskom društvu i negiranja vrednosti antifašizma, izuzetno važna okupljanja na značajne datume iz istorije NOB-a.

“Važno je da obilježavamo ove datume da prije svega odamo počast onima koji su svoje živote ugradili u tu slobodu, ali isto tako da ovakve svečanosti budu i sat povijesti koji će podsjetiti na ta zbivanja kako upravo taj mrak povijesnog revizionizma ne bi prekrio te događaje i stavio ih u zaborav”, poručio je Habulin.

U znak sećanja na borce Crvene i Jugoslovenske armije koji su poginuli u Proboju Sremskog fronta, brojne delegacije antifašističkih udruženja su pre dolaska u Vukovar, položile vence u Iloku i Šarengradu.