Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta pododbor u Bršadinu i sekcija “Svilen konac” organizovali su izložbu ručnih radova i starina.

“Ovo je 7.izložba koja je već tradicionalna. Manifestaciju organizujemo s našim KUD-om “Vaso Đurđević” čiji su članovi danas pripremili kulturno-umetnički program i tako otvorili izložbu. Cilj je prvenstveno da prikažemo ručne radove i starine meštana Bršadina, sačuvamo ih od zaborava i tako pokažemo kako se u našem selu nekada živelo”, kaže Jovana Kovačević, predsednica bršadinske “Prosvjete”.

Prema rečima Anđelke Mitrović, voditeljke sekcije “Svilen konac”, izložba koju organizuju uvek pred Uskrs, ove godine je malo drugačija od prethodnih.

“Svaki štand je od jedne vlasnice koja je na njemu izložila svoje lične radove, tako da se zna čiji su radovi. Do sada smo izlagali sve radove zajedno. Kao i ranijh godina pripremile smo posluženje za naše goste i posetioce, napravile smo kiflice i lepinjice, posne kolače…Družimo se, a ove godine nas je posetio i vladika Heruvim što nam je bila velika čast”, priča Anđelka Mitrović. Među izložbenim eksponatima najstariji su pojas i kecelja iz 1800. godine koji su, objašnjava naša sagovornica, nekad pripadali Persi Radan.

Na sajmu je ove godine prvi put izlagala Učenička zadruga “Panonija” koja deluje u Osnovnoj školi Bršadin.

“Malo smo izašli iz škole i pridružili se izložbi. Doneli smo neke učeničke radove, nešto što smo pripremali povodom našeg Uskršnjeg sajma koji organizujemo u školi. Imamo česttke, košarice koje smo radili od filca, trudimo se da recikliramo neke otpadne materijale iz kuće kao što su plastične čaše od jogurta ili neke konzerve od kojih smo napravili čaše za olovke, uskršnje aranžmane, zečiće… Deca su lepila, bojala, šila, crtala…Inače za sve izdajemo račun i sav prihod uplaćujemo na račun naše zadruge. Poslujemo kao mala trgovina”, priča učiteljica Danijela Vukov.

Bršadinskom sajmu se svake godine odaziva i Udruženje građana Tea iz Bijelog Brda.

“Drago nam je da možemo učestvovati, pokazati naše radove, podeliti svoje ideje i dobiti nove. U susretu smo Vaskrsu pa smo izradili korpu-kokoš od papira, ukrašavali smo jaja na stiroporu, heklali smo jaja i to je nešto novo za ovu godinu. Pravimo prstenčiće za salvete pošto su i neke slave blizu, a izložili smo i neke stare radove, stolnjake za slave, flaše i drugo. Nekako se najviše držimo onoga što predstavlja našu zajednicu, kaže predsednica udruženja Bojka Nešić.