Komemorativnim skupom kod spomenika poginulim borcima NOB-a i žrtvama fašizma u Borovu je u subotu obeležena 74. godišnjica oslobođenja našeg mesta u Drugom svetskom ratu.

Pomen žrtvama služili su protojerej-stavrofor Čedo Lukić, arhijerejski namesnik borovski i prvi borovski paroh i jerej Dragan Serdar, drugi borovski paroh.

Sećanje na 13. april 1945.godine evocirao je u svom govoru potpredsednik Udruženja antifašističkih boraca i antifašista opštine Borovo Siniša Rakazović.

U izjavi za naš istakao je da su na spomenik podignut 1967.godine uklesana imena poginulih boraca narodnooslobodilačkog rata, ali i civilnih žrtava rata, romske i srpske nacionalnosti.

– Na spomenik su uklesana imena 123 žrtve nacističko-fašističkog terora. Pored poginulih boraca NOR-a danas se sećamo i Roma koji su odvedeni na razna stratišta i pogubljeni, tako da su i njihova imena uklesana na ovaj spomenik, pored boraca koji su poginuli u narodnooslobodilačkom ratu i civila srpske nacionalnosti. Za neke od njih se ne zna gde su stradali. Iako neki žele da revizionizmom umanje tu žrtvu, u tome neće uspeti. Obaveza nas potomaka učesnika NOR-a je da obeležavajući ovaj datum sačuvamo uspomenu na njihovo stradanje – rekao je Rakazović, koji je ujedno i potpredsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije.

Vence na spomenik u centru mesta položilo je 25 delegacija, između ostalih, predstavnici Opštine Borovo, Zajedničkog veća opština, Vukovarsko-sremske županije, Opštine Jagodnjak, SDSS-a, Veća srpske nacionalne manjine u opštini Borovo, kao i brojna antifašistička i penzionerska udruženja iz Hrvatske, Srbije i Mađarske, iz Borova, Vukovara, Trpinje, Belog Manastira, Požege, Apatina, Sombora, Sremskih Karlovaca, Subotice, Vrbasa i Medine.

U prigodnom kulturno-umetničkom programu učestvovala je Tamburaška sekcija Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova, Muška pevačka grupa “Naši koreni” Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo i recitatori Osnovne škole Borovo, koji su kazivali stihove Desanke Maksimović i Ivana Gorana Kovačića.

Kao Dan svog Udruženja 13. april obeležavaju i borovski penzioneri.

– Ove godine naše Udruženje obeležava 37.godišnjicu postojanja i rada. Srećna sam što se veliki broj naših prijateljskih i pobratimskih organizacija odazvao današnjoj proslavi. Što više prijatelja imamo toliko smo bogatiji i uspešniji u radu, druženju i širenju svega što je pozitivno. Nadam se da ćemo tako nastaviti i ubuduće, da usrećujemo jedni druge i da budemo ponosni na našu zajednicu – kazala je Milica Popadić, predsednica Udruženja penzionera Borovo.

Obeležavanju 74.godišnjice oslobođenja Borova prisustvovao je i predsednik Opštinskog veća opštine Borovo i Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

– Koristim ovu priliku da svim meštanima Borova, a prvenstveno antifašistima i penzionerima, čestitam 13. april, uz želju da ovaj datum proslavljaju još mnogo godina, u ovako velikom broju sa svojim prijateljima i pobratimima. Ovaj dan je važan ne samo za meštane Borova, nego i za sve ljude koji gaje slobodarski duh i predanost ideji antifašizma – poručio je Jeremić.

Nakon komemorativnog skupa, polaganja venaca i prigodnog kulturno-umetničkog programa druženje 200-ak borovskih antifašista, penzionera i njihovih gostiju nastavljeno je u sali “Galeb” u Borovu.

Više u emisiji “Lokalno” koja je na programu Radio Borova u utorak, 16. aprila od 12 časova i 10 minuta.

D.Zečević