Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Orfelin se vraća u Vukovar

U zgradi Zajedničkog veća opština svečano je otvorena biblioteka “Zaharija Orfelin” Srpskog kulturnog centra Vukovar. Novootvorena biblioteka, koja raspolaže fondom od oko 15 hiljada naslova, nosi ime po istaknutom srpskom pesniku, istoričaru, kaligrafu, izdavaču i prosvetitelju Zahariji Orfelinu, koji je rođen u Vukovaru 1726., a umro u Novom Sadu 1785.godine.

– Zaharija Orfelin je jedna od naših najznačajnijih istorijskih ličnosti 18. veka, posebno ako gledamo sa književnog aspekta i svakako zaslužuje da biblioteka u Vukovaru nosi njegovo ime. Orfelin je rođen u ovom gradu, igrom slučaja nedaleko od ove biblioteteke. Danas u Orfelinovom rodnom gradu niti jedna ulica ne nosi njegovo ime i o njemu gotovo da i nema nikakvog pomena – rekao je direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđan Sekulić.

Od inicijative da se osnuje biblioteka do realizacije projekta prošlo je šest godina. Direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđan Sekulić zahvalio se svima koji su doprineli otvaranju ovog hrama knjige.

– To su, pre svih, Zajedničko veće opština koje je osnivač Srpskog kulturnog centra, ali i druge institucije i udruženja, kao što su SKD “Prosvjeta” pododbor Vukovar i KUD “Sloga” iz Vukovara, koji su nam donirali svoje knjige, zatim Matica srpska, Zavod za udžbenike iz Beograda, Gradska biblioteka Novi Sad, Narodna biblioteka Srbije i mnogi drugi, među kojima i brojni pojedinci – kazao je Sekulić.


Biblioteka raspolaže fondom od približno 15 hiljada naslova, a cilj je dostići brojku od 20 hiljada knjiga. Naglasak će biti na školskoj lektiri, za osnovce i srednjoškolce iz ovdašnjih škola u nastavi na srpskom jeziku i pismu.

Svečanu vrpcu na jučerašnjoj svečanosti presekli su direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar Srđan Sekulić i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić, čime je biblioteka i zvanično otvorena. 

Zajedničko veće opština kao osnivač Srpskog kulturnog centra Vukovar dalo je veliki doprinos u realizaciji ovog projekta. 

– Ova biblioteka će zaista imati značajno mesto, kada je u pitanju kultura srpskog naroda u Republici Hrvatskoj, pogotovo na njenom istoku, budući da imamo izdanja koja nema niti jedna druga biblioteka u Hrvatskoj. Verujem da će ova biblioteka zaista postati mesto okupljanja svih onih koji rade u kulturi srpske zajednice, ali će njena vrata biti otvorena i za sve građane – rekao je u izjavi medijima predsednik ZVO Srđan Jeremić.

On se posebno zahvalio direktoru Srpskog kulturnog centra Srđanu Sekuliću i glavnom uredniku lista “Izvor” Slavku Bubalu, pokretačima kulturnog programa “SKC sredom”, zahvaljujući kojem je ova ustanova stekla redovnu publiku. 

Uz predstavnike ovdašnjeg političkog i društvenog života, jučerašnjoj svečanosti u Vukovaru prisustvovali su i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Kulturnog centra Novog Sada, koji su novootvorenoj biblioteci donirali vredne naslove. Prisutnima se obratio i sekretar u Ministarstvu kulture Srbije Igor Jovičić.


– Došao sam ispred Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i ministra Vladana Vukosavljevića da damo punu podršku ovom svečanom događaju. Pogotovo kad znamo pod kakvim uslovima, na koji način i uz koliko pregnuća je došlo do realizacije ovog programa. Ministarstvo kulture i informisanja prati, potpomaže i učestvuje u sufinansiranju sadržaja kao što je ovaj. Mi imamo već ostvarenu saradnju. U proteklim godinama smo postavili modalitete saradnje na mnogo višem nivou. Ja sam veliki optimista i prenosim i optimizam ministra Vukosavljevića u pogledu buduće saradnje i realizacije svih sadržaja, koji se budu stvarali i razvijali u ovoj sredini. Naravno da to podrazumeva i obogaćivanje samog fundusa biblioteke, a sada se treba okrenuti i onim programima koji će doprineti da aktivnost oko biblioteke bude živa i razgranata – naglasio je sekretar Jovičić.

U kulturno-umetničkom programu jučerašnje svečanosti učestvovali su učenici vukovarske Gimnazije u nastavi na srpskom jeziku i pismu, koji su i prvi dobili članske karte. Biblioteka s radom počinje u ponedeljak, 15. aprila, a radno vreme biće od 8 do 14 časova. Cena godišnje članarine iznosi 30 kuna. 

Biblioteka “Zaharija Orfelin” nalazi se u zgradi Zajedničkog veća opština, na adresi Eugena Kvaternika 1 u Vukovaru. 

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 114
Ukupan broj poseta: 1018002

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr