Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Dalj i Bijelo Brdo:Edukativne radionice s decom povodom Dana planete Zemlje

Edukativnim radionicama s učenicima osnovnih škola u Dalju i Bijelom Brdu i Dečjim vrtićem u Dalju, Komunalno preduzeće opštine Erdut “Čvorkovac” sa sedištem u Dalju, obeležilo je Međunarodni dan planete Zemlje, 22.april. Ove godine je obeležavanje organizovano desetak dana ranije zbog predstojećih Uskršnjih praznika, pojasnila je direktorica Čvorkovca Anđelka Tomašević.

“Cilj nam je da s edukacijama o pravilnom razvrstavanju otpada počnemo od naše dece, od naših najmlađih koji će onda sve što nauče preneti kod kuće. Svake godine to ističem i zaista smatram da su deca polazište naše zaštite okoliša. Oni prihvaćaju naše ideje, razgovaraju o tome sa svojim roditeljima, upozoravaju kod kuće gde šta treba odvajati. U Bijelom Brdu smo radili na terenu, deca su sadila cveće, očistila svoj okoliš i pripremila školu za Dan škole. Ovde u Dalju, decu upoznajemo sa sadržajem reciklažnog dvorišta s posebnim naglaskom na kompostiranje”, kaže direktorica Čvorkovca.

O razvrstavanju otpada mališani daljskog vrtića su sa svojim vaspitačicama već dosta naučili, pa su nam tako objasnili gde se odlažu papir, plastika ili stare gume od bicikla.

Reciklažno dvorište u Dalju počelo je da radi pre mesec dana i može primiti 42 vrste otpada. Kakav je odaziv građana pitali smo zaposlenicu Ljiljanu Ajduković.

“Ljudi dolaze, ali još uvek u malom broju. Nadamo se da će biti bolje. Onima koji dođu prvo objasnim koliko imamo kontejnera, koliko vrsta otpada primamo i kako da počnu sa sortiranjem otpada. Najviše imamo papira, plastike, stakla, tekstila… svega po malo”, kaže Ljiljana Ajduković.

Obeležavanju Dana planete Zemlje na daljskom Studencu pridružio se i načelnik opštne Erdut Jugoslav Vesić sa saradnicima.

“Reciklažno dvorište je nešto novo kako za nas u Opštini i komunalnom preduzeću tako i za građane. Rade se brošure i leci, pokušavamo da naučimo građane kako da odvajaju otpad. To će sigurno trajati godinu dana, a možda i duže. Međutim, zakonske obaveze su jasne , verovatno će brzo uslediti i kazne kako za jedinice lokalne samouprave tako i za pojedince, tako da se moramo prilagoditi i svi zajedno učiti kako da razvrstavamo otpad, a nakon toga se nadam da će nadležno ministarstvo i fondovi pronaći mogućnosti da naša komunalna preduzeća zarađuju na otpadu. Imamo problem s tim jer za 90 odsto otpada moramo platiti da se zbrine, a samo deset odsto prodajemo. To sve govori”, zaključuje Vesić.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 114
Ukupan broj poseta: 1018002

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr