Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Vukovarsko-sremska županija protiv gašenja manjih škola

Županijska pročelnica za obrazovanje Jadranka Mustapić- Karlić predstavila je na jučerašnjoj 7. Koordinaciji župana Bože Galića, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-sremske županije, održanoj u Palati Srem u Vukovaru, Predlog Plana mreže osnovnih škola na području županije i smernice za izradu mreže osnovnih škola, koje je Vukovarsko-sremskoj županiji uputilo Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske.

Prema tim smernicama, koje se baziraju na ekonomskoj racionalizaciji u školstvu, Vukovarsko-sremska županija kao osnivač 41 osnovne škole na našem području, trebala bi sve škole koje imaju manje od 150 učenika pripojiti većim školama, što se odnosi na ukupno 16 osnovnih škola. Sve područne škole, za koje Ministarstvo smatra da su ekonomski neisplative, trebalo bi ukinuti, a reč je o 37 područnih škola.

Pročelnica Mustapić-Karlić se usprotivila ovakvom predlogu od strane resornog Minsitarstva, što je stav i Vukovarsko-sremske županije, jer bi se s gašenjem škola, kako je ocenjeno na jučerašnjoj sednici, ugasio i život u demografski opustošenim mestima naše županije. Nezadovoljstvo su izrazili i svi načelnici i gradonačelnici, koji su jednoglasno odlučili da se ne prihvati ovakav predlog. Zaključak s jučerašnje sednice Koordinacije, uz obrazloženje, biće upućen prema Ministarstvu nauke i obrazovanja.

Direktor Razvojne agencije Vukovarsko-sremske županije Ilija Cota informisao je prisutne o statusu 10 strateških projekata naše županije, vrednih dve milijarde kuna, koji su definisani županijskom Razvojnom strategijom.

Pročelnica županijskog Upravnog odeljenja za privredu i regionalni razvoj Zrinka Čobanković izvestila je o objavi Javnih poziva za dodelu bespovratnih potpora iz Programu poticanja razvoja preduzetništva na području Vukovarsko-sremske županije za period od 2019-2022. Raspisano je pet javnih poziva koji su otvoreni do 15. novembra ove godine, odnosno do utroška sredstava. U budžetu županije za tu namenu obezbeđena su sredstva u iznosu od 900 hiljada kuna, a preduzetnici mogu povući iznos do maksimalno 50 hiljada kuna.

Snježana Krpeš iz Saveza društva „Naša deca“ Hrvatske predstavila je program pod nazivom „Županije- prijatelji dece“ i akciju „Gradovi i opštine –prijatelji dece“ koji se provodi u kontinuitetu već sedamnaestu godinu. U akciji učestvuju 122 grada i opštine. Cilj projekta je motivisati odrasle i decu u gradovima i opštinama da što bolje ostvaruju prava i potrebe dece.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 13
Ukupan broj poseta: 1043009

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr