Forum žena SDP-a grada Vukovara organizovao je pre podne na šetalištu u centru grada, Humanitarnu akciju “Omiljeni cvet Ane Rukavine”. Prodajom cvetova tulipana , aktivistkinje SDP-a su prikupljale sredstva za rad Fondacije “Ana Rukavina”. Reč je tradicionalnoj akciji koju žene SDP-a provode na području čitave Hrvatske

“Akcija se odvija već devetu godinu zaredom, a cilj joj je podržati aktivnosti “Zaklade Ana Rukavina” i doprineti razvoju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Broj tipiziranih darivatelja do danas je 57 024, a broj transplantacija 101″, kazala je Sofija Despotović, predsednica gradskog odbora Foruma žena SDP-a.

“Nastavimo s ispunjenjem Aninog sna, pokažimo svima zajedno da imamo veliko srce i pomozimo rad zaklade kako bismo omogućili liječenje oboljelih”, poručila je.

Humanitarnoj akciji koja je počela jutros u 9 časova pridružio se i Forum mladih SDP-a Hrvatske na čijem je čelu Biljana Gaća iz Vukovara.

“Mislim da nema plemenitijeg cilja nego pokušati kroz donaciju poduprijeti rad udruge koja ljudima pokušava spasiti život. Odaziv građana je sve bolji kako sunce izlazi, ali takođe moram primjetiti da su se ljudi već malo istrošili jer smo nedavno imali nekoliko humanitarnih akcija u Hrvatskoj. To je samo pokazatelj da u Hrvatskoj zdravstvena skrb odnosno zaštita onih najugroženijih i najranjivijih u našem društvu nije dobra i adekvatna i onda građani moraju iz svog džepa odvajati, ali uvijek se odazovu i zaista, puno im hvala”, istakla je Biljana Gaća.

Akcija “Omiljeni cvet Ane Rukavine” organizuje se povodom rođendana novinarke Vjesnika, koja je preminula od leukemije 2006. godine u 29-oj godini života. Ana je pre smrti u dirljivom pismu, moleći za pomoć u lečenju, upozorila javnost na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine. Nakon njene smrti, osnovana je „Fondacija Ana Rukavina”, koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži uz slogan „Želim život”.

D.B.