U okviru programa “SKC sredom” u Srpskom kulturnim centru Vukovar sinoć su predstavljene dve publikacije – “Svedoci vremena – istorijski pregled razvoja sela Klisa” i “Prikupljanje nematerijalne kulturne baštine – opština Borovo” čiji su autori Nebojša Vidović i Veljko Maksić. Publikacije su nastale kroz projekte “Svedoci vremena” i “Prikupljanje nematerijalne kulturne baštine” koje provodi Odbor za kulturu Zajedničkog veća opština, čiji je predsednik Nebojša Vidović.

“Reč je o višegodišnjim projektima od kojih je jedan finansiran od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a drugi od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine”, kaže Vidović.

Prošle godine autori su objavili publikacije o istorijskom pregledu razvoja sela Vera i nematerijalnoj kulturnoj baštini opštine Trpinja. Stoga su ove godine imali više iskustva u radu.

“Smatramo da smo ostvarili napredak u odnosu na izdanja od prošle godine. Više smo uključili ljude, mi smo malo iskusniji, otišli smo preko granice u potrazi za arhivskom građom i došli smo do relativno kvalitetne knjige, iako prostora za napredak uvek ima”, smatra Maksić.

Kada je reč o nematerijalnoj kulturnoj baštini u opštini Borovo, Maksić kaže da je veliki deo nje izumro i više ne postoji.

“Nematerijalna kulturna baština mora da bude “živa”, odnosno da još uvek postoji. U Borovu je znatan deo te baštine izgubljen, ali se još uvek nalazi u sećanjima naših sagovornika”, pojašnjava Maksić.

Tako su u knjizi opisani običaji vezani uz Varindan, Badnji dan, Lazarevu subotu (Vrbicu), Đurđevdan te svadbeni običaji.

Vidović je pojasnio da se , kada je reč o istorijskom pregledu razvoja sela Klisa, ne radi o potpuno nepoznatim činjenicama. Svi podaci do kojih su autori tokom rada došli bili su rasuti, a sada su objedinjeni na jednom mestu.

Kako su potvrdili autori u planu je da se nastavi sa projektima te za godinu dana predstavi i njihova III faza, odnosno nove publikacije koje će otvoriti neke nove vidike o istoriji i nematerijalnoj kulturnoj baštini naselja sa područja delovanja ZVO-a, u kojima žive pripadnici srpske zajednice.

S.Velebit