Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Dan narcisa obeležen u centru Vukovara

Danas je Dan narcisa, humanitarna javnozdravstvena akcija, posvećena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, koja se u Hrvatskoj održava 23. godinu zaredom. Dan narcisa je pre podne u Vukovaru obeležila i Liga protiv raka na čijem je čelu doktor Mario Begović, hirurg i subspecijalista hirurške onkologije.

“Ovo je bitan dan za žene zato što se u simbolu narcisa, prvog vesnika proleća, budi jedna nada i osveštenost o preventivnim programima za rano otkrivanje karcinoma dojke. Od 2006. godine imamo preventivne programe u Hrvatskoj, na koje se u našoj županiji odaziva oko 65 odsto žena između 50 i 69 godina života. Zato svake godine moramo nastojati da taj broj bude što veći jer rano otkrivanje daje mogućnost izlečenja do 95 odsto”, rekao je dr Begović dodajući da se na području Vukovarsko-sremske županije godišnje beleži oko 80 novootkrivenih karcinoma dojke, od kojih je jedna trećina u poodmakloj fazi i oni su uzrok smrtnosti nakon prvih pet godina života od postavljanja dijagnoze. Što se rak dojke ranije otkrije, šanse za izlečenje su veće. U to se uverila i Smiljka Marković iz Borova naselja.

“Od 2002. godine sam redovno išla na preglede koje sam sama tražila. Kada je krenula akcija preventivnih programa nastavila sam s pregledima svake dve godine i sve je bilo u redu. Rak sam otkrila samopregledom. Prošla sam operaciju, hemoterapije, zračenje….Nije mi bilo svejedno, ali ničega se nisam plašila i uvek sam mislila da ću ozdraviti. Poručujem ženama da se odazivaju na pozive za mamografski pregled, da ne odugovlače, kako bi se rak otkrio na vreme. Ja sam imala sreću da je bio u prvom stadijumu”, priča naša sagovornica.

Smiljka je članica Kluba žena lečenih na dojci, a u okviru kluba organizovana je i psihološka podrška obolelim ženama.

“Imamo psihologa koji pomaže ženama, one imaju individualne sastanke i razgovore s njim, kako u tom prvom kontaktu, kada se suočavaju s bolešću, tako i tokom lečenja. Naše žene takođe imaju pomoć fizioterapeuta i na našim sastancima održavaju se vežbe”, kaže Ahnetka Stjepanović, magistra sestrinstva i predsednica Kluba. Tokom akcije građani su mogli dobiti letke sa informacijama važnim za rano otkrivanje raka dojke, a kupovinom cvetova narcisa pomoći aktivnosti Kluba.

U akciju obeležavanja Dana narcisa uključilo se i Društvo “Hrvatska žena”, podelom promotivnih materijala i prodajom cvetova narcisa. Prikupljena sredstva namenjena su kupovini aparata za intraoperativno zračenje  kojim bi se ženama obolelima od raka dojke omogućilo jednokratno zračenje i tako olakšalo borbu s tom teškom bolešću, kazala je Šima Šesto, predsednica Društva “Hrvatska žena”. Danu narcisa u Vukovaru pridružila se i zamenica gradonačelnika Ivana Mujkić.

“Ako ova akcija skrene pažnju na važnost samopregleda i preventivnih pregleda te spasi samo jedan život, puno smo napravila”, rekla je zamenica vukovarskog gradonačelnika.

D.Bošnjak

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 13
Ukupan broj poseta: 1029546

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr