U Vinkovcima se danas i sutra održavaju 16. Pčelarski dani, Međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda i stručno-edukativni skup, u organizaciji Pčelarskog saveza Vukovarsko-sremske županije i Hrvatskog pčelarskog saveza.

U 9 časova održan je prigodan program za posetioce mlađih uzrasta OŠ “Ivana Mažuranića”, a u 9.30 počinje “Medni doručak” na kojem će gradonačelnik Ivan Bosančić ugostiti treći razred vinkovačke osnovne škole.

Skup će u 11 časova zvanično otvoriti vukovarsko-sremski župan Božo Galić.

U 13 časova biće održana tribina “Agro-klaster VSŽ i mogućnosti trženja pčelinjih proizvoda”.

Za subotu, 16. mart najavljena su stručno-edukativna predavanja za pčelare s početkom u 10 časova. Predavanje na temu “Greške pčelara u pripremi zajednica za zimu i prolećni razvoj” održaće prof.dr Mića Mladenović iz Beograda, a predavanje na temu “Neoprostive greške pčelara pri hranidbi pčela” doc.dr Goran Mirjanić iz Banjaluke. Predavač je i Zlatko Tomljanović, doktor veterine iz Zagreba, koji će održati predavanje na temu “Greške pčelara koje mogu izazvati pojavu bolesti u pčelinjoj zajednici”.

Na izložbeno-prodajnom sajmu najavljeno je učešće 40-ak pčelara i proizvođača opreme za pčelarstvo iz Hrvatske i regiona.