Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Zaželi i (p)ostani zaposlena žena:19 žena s područja opštine Erdut završilo edukaciju za negovateljicu

U okviru projekta “Zaželi i (p)ostani zaposlena žena koji provodi opština Erdut, 19 žena je uspešno završilo edukaciju za negovateljicu. Svečana dodela diploma upriličena je 4.marta u opštinskoj većnici u Dalju.

“Bilo je super, slušale smo predavanja, pisale smo testove, nadam se da smo položile. Na praksi smo sve uradile odlično. Ja sam bila na praksi sa još pet žena iz grupe. Previjale smo, presvlačile posteljinu, brisale i sve drugo što je trebalo”,rekla nam je 58-godišnja Dušanka Kotur iz Dalja uoči dodele uverenja.

“Naučile smo dosta i nadam se da će ženama koje se budu odlučile na udomiteljstvo to pomoći. Ja za sada nisam zaniteresovana da otvorim udomiteljstvo u svojoj kući, već bih više volela da radim kod nekoga”, kaže Miroslava Švabić iz Bijelog Brda.

Osposobljavanje za posao negovateljice provelo je Učilište “Janus” iz Osijeka čija je direktorica i voditeljka obrazovanja odraslih Željka Bertić-Kukić.

“To su poslovi nege starih i nemoćnih osoba, ali osobe koje završe edukaciju mogu raditi u različitim ustanovama, od privatnih domova do bolnice. Isto tako mogu se baviti i negom dece, dakle od dece do osoba starije dobi. Znanja koja one usvajaju u ovom programu su znanja iz nege bolesnika i osnovna znanja iz anatomije i dermatologije sa fiziologijom. Nega bolesnika je jedan veliki predmet gde one uče sve od sterilizacije bolesnika do načina hranjenja, previjanja, spremanja, kako pokretnih tako i nepokretnih osoba. Imale su jedan deo praktične nastave u učilištu, ali i u ustanovi za negu starih osoba”, kaže Željka Bertić-Kukić koja je pohvalila grupu polaznica edukacije iz Dalja.

“Grupa je bila divna. Nisam dugo imala takvu grupu. Bile su organizovane, vesele, sve su bile jako raspoložene za učenje bez obzira što su neke od njih starije dobi. Jako su se trudile i mi smo bili zadovoljni s njima. Sve testove su uspešno položile, mislim da nije bilo nijedne trojke, već sve četvorke i petice”, ističe voditeljka obrazovanja odraslih.

U dvogodišnji projekat “Zaželi i postani zaposlena žena” na području opštine Erdut uključeno je 25 žena i 128 starih i nemoćnih osoba, ali interesa, kako korisnika tako i nezaposlenih žena, ima još, kaže projekt-menadžerka Sonja Klajić.

“Po mojoj evidenciji, u ovom trenutku imam više od 40 osoba na čekanju , a mi smo već probili limit. Bilo je previđeno 100 osoba, a projektom smo obuhvatili 128 starih i nemoćnih osoba i to je broj koji održavamo. Nažalost, dešava se da neko premine i tek onda možemo da uključimo nekog novog u projekat. Takođe se nadamo odobravanju novih projekata jer posla ima za još deset žena”, kaže Sonja Klajić.

Zbog toga načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić razmišlja i o dugoročnijem rešenju zbrinjavanja starih i nemoćnih osoba.

“Imamo određene planove u tom smislu. Da li će to biti dnevni boravak ili klasičan starački dom, još ne znamo. Imamo ideje i lokacije, apliciraćemo s projektima, pa ćemo videti šta možemo uraditi. U dogledno vreme planiramo otvoriti jednu takvu ustanovu, a kakvog će tipa ona biti, videćemo kad se budemo javljali na fondove”, rekao je načelnik Vesić.

Projekat “Zaželi i (p)ostani zaposlena žena – projekat zapošljavanja žena na području opštine Erdut”, vredan oko 3 miliona i 300 hiljada kuna, počeo je u januaru prošle godine, a trajaće 23 meseca.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 4
Današnje posete: 233
Ukupan broj poseta: 1169862

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr