Godišnju izveštajnu skupštinu održalo je u četvrtak, 28. februara u velikoj sali Kulturnog centra Borovo Udruženje za očuvanje prirode, običaja i razvoj turizma “Plavi Dunav” iz Borova koje danas ima 85 članova.

Na skupštini su usvojeni izveštaji o radu u prošloj godini, plan i program rada i finansijski plan za ovu godinu.

Pored organizacije već ustaljenih manifestacija “Badnjak u Borovu”, “U susret Vaskrsu”, “Borovski vašar” i “Cvet po cvet – cvetored” Udruženje je prošle godine bilo suorganizator radionice zdrave hrane i domaćin 63. Međunarodne dunavske regate, čiji su učesnici na svom putu Dunavom od Ingolštata u Nemačkoj do Crnog mora prenoćili u Borovu.

Predsednica “Plavog Dunava” Desa Jankov, koja je tu dužnost preuzela na vanrednoj izbornoj skupštini u martu prošle godine, zahvalila se svima koji su doprineli radu ovog udruženja.

Zadovoljna sam radom ovog Udruženja, aktivnostima koje smo realizovali u prošloj godini, u čemu ne bismo uspeli bez pomoći i finansijske podrške Opštine Borovo i Zajedničkog veća opština. Ovom prilikom želim da se zahvalim članovima Upravnog odbora “Plavog Dunava” na predanom radu i borovskim ustanovama, institucijama i udruženjima, u kojima smo takođe imali podršku u organizaciji naših manifestacija. Posla je bilo dosta, uloženo je dosta truda, ali je to i zadovoljstvo i naša obaveza prema ovom mestu i meštanima Borova – rekla je Desa Jankov.

U ovogodišnji kalendar aktivnosti uvrštena je još jedna manifestacija, obeležavanje Lazareve subote, u narodu Vrbice.

– Na sednici Upravnog odbora doneli smo odluku da organizujemo proslavu Lazareve subote, pa planiramo da pečemo posne lepinjice, s obzirom da je uskršnji post, koje ćemo deliti deci i svima koji taj dan dođu na službu u crkvu – kaže Jankov.

Pozvala je meštane Borova da se uključe u ovogodišnju akciju uređenja dvorišta i okućnica. Prošle godine svi učesnici dobili su poklon bon od 50 kuna za kupovinu sadnog materijala, a tako će biti i ove godine.

– Prošle godine smo imali 26 učesnika. Nadamo se da će ih ove godine biti i više. Pozivam sve koji su zainteresovani da se uključe. Akcija počinje u maju, snimanjem dvorišta, a završava u septembru. Završna priredba manifestacije, uz prikaz najlepših dvorišta i o kućnica , održava se krajem godine. Manifestacija je lepo zamišljena. Lepo je videti uređena dvorišta, o kojima brinu vredni domaćini i domaćice, to zabeležiti i fotografijom, da to ostane trajna uspomena, za naše udruženje, učesnike i ovo mesto – ističe Desa Jankov.

Sekretar Udruženja Milan Poznanović, ujedno i potpredsednik Opštinskog veća opštine Borovo pozvao je zainteresovane, sve koji vole prirodu i običaje, da se učlane u “Plavi Dunav”.

– “Plavi Dunav” u Borovu deluje od 2007.godine. Zadovoljan sam radom udruženja, u kojem sam već treći mandat. Na našim manifestacijama okupljamo ljude, od Badnjaka preko Uskrsa do jeseni i zajedničke ekskurzije. Lepo je što je Borovo od prošle godine i domaćin Međunarodne dunavske regate. Učestvujemo i u akcijama uređenja obale Dunava. Zahvalan sam svima koji su dali svoj doprinos, kroz učešće na našim manifestacijama i u akciji “Cvet po cvet – cvetored”. Nadamo se da ćemo i u ovoj godini sarađivati sa svima – podvlači Poznanović.

Opština Borovo će i tokom 2019. sufinansirati rad “Plavog Dunava” sa 30 hiljada kuna godišnje dotacije.

D.Zečević