Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Održana godišnja skupština ZUSOP-a

Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine održalo je sinoć godišnju izveštajnu skupštinu. Na skupštini su jednoglasno usvojeni izveštaji o radu u prošloj te plan i program rada i finansijski plan za 2019.godinu.

Predsednik Udruženja Rajko Lukić zahvalio se članovima ZUSOP-a na velikom odazivu, budući da je od ukupno 141 registrovanog člana, skupštini prisusustvovalo njih 124, tako da je velika sala Kulturnog centra Borovo bila ispunjena do poslednjeg mesta.

– Prošle godine je 141 član platio članarinu, a od početka godine njih 110. I ove godine planiramo preko 30 aktivnosti. Bićemo presrećni ako realizujemo zacrtano i na dobrom smo putu da to i ostvarimo – kaže Lukić.

Članica Udruženja već tri godine je i penzionerka Kristina Zing.

– U Udruženje sam se učlanila pre tri godine, nakon što sam došla iz Švajcarske, gde sam zaradila penziju. Rad u ovom Udruženju predstavlja veliko zadovoljstvo jer volim naš Ozren i običaje – priča Kristina.

Udruženje ove godine obeležava 10 godina postojanja i rada, podsetio je jedan od osnivača i potpredsednik Udruženja Danko Nikolić, ističući da Udruženje ima članstvo ne samo u Borovu već i u Vukovaru i okolnim mestima.

– Aktivnosti Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine su obuhvatile ukupan društveni život Borova, a najvažnije je povezivanje ljudi, unutar populacije koju predstavljamo, bez obzira na kraj odakle ko potiče i dolazi, kao i povezivanje s institucijama na području Republike Srpske i BIH. Smatram da smo dali veliki doprinos na obogaćivanju tog rada i života. Naš cilj nije samo da očuvamo naše običaje. Tu tradiciju i običaje želimo preneti i na mlađe. Važno je da se u rad uključe i mlađi članovi. Treba više raditi na afirmaciji i povezivanju mladih, da i mladima ta tradicija i običaji uđu pod kožu, sve ono što smo mi doneli dolaskom u ovaj kraj – ističe Nikolić.

Zavičajno Udruženje Srba Ozrena i Posavine sa sedištem u Borovu osnovano je u oktobru 2009. godine, s ciljem negovanja tradicije i običaja Ozrenaca i Posavljaka, koji se na vukovarsko područje doseljavaju iz ekonomskih razloga, uglavnom 50-ih i 60-ih godina prošlog veka.

Rad Udruženja sufinansira Opština Borovo. Prošle godine Opština Borovo je iz svog budžeta za rad ZUSOP-a izdvojila 21 hiljadu kuna. U 2019.godini Udruženje će dobiti izdašniju finansijsku podršku, obećao je predsednik Zajedničkog veća opština i Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić.

– Potrudićemo se da ove godine ta pomoć bude i značajnija i veća, zbog povećanja članstva, ali i aktivnosti koje planiraju da provedu u 2019.godini – rekao je Jeremić.

Jedna od najpoznatijih manifestacija u organizaciji ZUSOP-a su Sportske igre na Sportskim terenima “Ozren” na Savulji koje će ove godine biti održane 12. maja, uz učešće folklorne sekcije , a 19. maja ZUSOP će proslaviti krsnu slavu – Prenos moštiju Svetog Save. Popularno Ozrensko-posavsko veče, koje je prošle godine okupilo oko 250 ljubitelja izvornog melosa, violine i šargije, biće održano 25. oktobra.

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 14
Današnje posete: 1274
Ukupan broj poseta: 1163783

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr