Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Jeremić: Zastupljenost Srba u Uredu državne uprave u Vukovaru nije zadovoljavajuća

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić sa saradnicima razgovarao je juče s predstojnikom Ureda državne uprave u Vukovaru Mariom Banožićem. Tema sastanka bila je priprema za novi sastanak međuvladine srpsko-hrvatske komisije za rešavanje problema srpske i hrvatske nacionalne manjine i, s tim u vezi, obaveze Zajedničkog veća opština da prati ostvarivanje proporcionalne zastupljenosti pripadnika srpske zajednice u državnim, javnim službama, pravosuđu, policiji i zdravstvenim službama kao i da daje predloge za unapređenje postojećeg stanja i prati provođenje zaključaka koje je međuvladina mešovita komisija za rešavanje problema Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji usvojila na sastanku pre godinu dana.

U tom smislu, predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić ponovo je ukazao na neadekvatnu zastupljenost Srba u ovom uredu državne uprave te upoznao g. Banožića sa preporukama i zaključcima srpsko – hrvatske Međuvladine mešovite komisije za rešavanje problema nacionalnih manjina sa prošle sednice, održane pre godinu dana u Beogradu i Bačkom Monoštoru, u kojima se jasno navodi da tela i uredi državne uprave moraju ovome pitanju ukazati veći značaj, ali i pronaći instrumente, mere i mehanizme da se Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina ova zagarantovana odredba ispuni.

Jeremić je, kao član ove međuvladine komisije, upoznao Banožića da će se njen novi sastanak održati 12.marta u Zagrebu i 13.marta u Pakracu na kojem će se razgovarati o onome što je u proteklih godinu dana ostvareno vezano za zaključke i preporuke sa prošlog sastanka.

“Na žalost, i ovog puta moraćemo iskazati nezadovoljstvo zbog nerešavanje brojnih problema Srba u Hrvatskoj od kojih je nemogućnost zapošljavanja jedan od najvećih”, rekao je Jeremić i dodao da je predstojnik Banožić pozvao sve pripadnike srpske zajednice da se kod prijava na natječaje pozovu na prednost prilikom zapošljavanja kao pripadnici srpske manjine na osnovu čl. 22 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Jeremić je istakao da će se on i druga dva člana hrvatske strane ove komisije, a koji dolaze iz reda srpskog naroda u Hrvatskoj, založiti da komisija odredi jasne načine kako u praksi postići srazmernu zastupljenost Srba kao i terminske rokove za izvršavanje ovih obaveza. Osim Jeremića, sastanku su prisustvovali i sekretar ZVO-a Vinko Lazić kao i predsednik Odbora za ljudska prava te institucije Jovan Vlaović.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 72
Ukupan broj poseta: 1164535

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr