18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Bogojavljensko plivanje u Trpinji okupilo 49 plivača: Časni krst osvojio Milan Penić iz Silaša

3 min read

Milan Penić iz Silaša je ovogodišnji pobednik bogojavljenskog plivanja u Trpinji. Ovaj 23-godišnjak je najbrže preplivao deonicu dugu tridesetak metara na trpinjskom jezeru Panjik i osvojio Časni krst.

“Ovo mi je treći put da plivam, a prva pobeda. Plivaću i sledeće godine zbog naših pravoslavnih običaja”, kaže Milan. Plivanje povodom Bogojavljenja u Trpinji pokrenuli su pre četiri godine Uroš Narančić i Ljuban Vujanac koji su ranije plivali u drugim sredinama.

“Plivali smo četiri godine u Sremskoj Mitrovici i četiri godine u Dalju, a već četiri godine i u Trpinji”, kaže Uroš ističući da se ove godine prijavio rekordan broj plivača.

“Želeo bih da se zahvalim svima koji su doprineli organizaciji, Opštini Trpinja, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Trpinji na čelu s našim jerejom Markom Šukundom i svim članovima organizacionog odbora. Ove godine nas ima jako puno u samoj organizaciji, a i najviše učesnika plivanja jer se prijavilo 49 plivača”, ističe Uroš.Najviše plivača bilo je iz Trpinje, a zatim iz Bobote, Borova, Silaša, Negoslavaca, Bršadina, Vere, Čakovaca, Vukovara i Borova naselja. Najstariji među njima bio je 78-godišnji Marko Vasiljević koji se u plivanju pridružio svojim unucima.

“Pratim tradiciju i zato sam se pridružio omladini”, kaže ovaj 78-godišnjak dodajući da je hladnu vodu lako izdržao te da bi mogao ponovo zaplivati. Pre plivanja na jezeru Panjik, u hramu Vaznesenja Gospodnjeg održana je sveta liturgija. Trpinjski paroh jerej Marko Šukunda ukazao je na značaj Bogojavljenja.

“Na prvom mestu bih pozdravio sve naše vernike radosnim pozdravom koji je tradicionalni na praznik Bogojavljejnja, a to je “Bog se javi! Zaista se javi!”. Danas proslavljamo praznik Bogojavljenja, dan kada se Gospod Isus Hristos krstio u reci Jordanu”, rekao je jerej Šukunda dodajući da se u hramovima posle liturgije obavlja veliko vodoosvećenje kao simbolika reke, krštenja i vode, a održava se i bogojavljensko plivanje koje predstavlja simbol ulaska Hrista u reku, zdravlje i veru.

Bogojavljensko plivanje u Trpinji privuklo je ove godine više od tri stotine posetilaca. Načelnik opštine Trpinja Miroslav Palić je u izjavi za Radio Borovo čestitao Praznik Bogojavljenja ističući da opština rado prihvaća pokroviteljstvo ovakvih događaja. Za sve posetioce, pripremljeni su topli napici, a za učesnike i organizatore plivanja zajednički ručak.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.