Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Delegacija ZVO-a posetila Županijski sud u Vukovaru

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić posetio je juče Županijski sud u Vukovaru gde je razgovarao sa predsednikom ove pravosudne institucije Nikolom Bešenskim i njegovim zamenikom Slavkom Teofilovićem.

Prema Jeremićevim rečima, teme razgovora odnosile su se na stanje zastupljenosti pripadnika srpske zajednice u Županijskom i Opštinskom sudu u Vukovaru u svetlu nadležnosti koje je svojom odlukom Vlada Republike Hrvatske dala Zajedničkom veću opština vezano za praćenje srazmerne zastupljenosti Srba u državnim i javnim službama sa posebnim osvrtom na zaključke i preporuke Međuvladine mešovite komisije Srbije i Hrvatske vezano za rešavanje problema srpske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Republici Srbiji.

Jeremić je ovom prilikom, kao član ove Međuvladine mešovite komisije Hrvatske i Srbije, upoznao predstavnike Županijskog suda sa zaključcima i preporukama ovog tela kojima se, kako je istakao, traži veći angažman svih državnih i javnih službi vezano za povećanje zapošljavanja pripadnika srpske zajednice u njima kroz iznalaženje jasnijih i preciznijih mehanizama da se postigne cilj usmeren u pravcu da broj pripadnika srpske zajednice u svim državnim i javnim službama dostigne onaj postotak koji odgovara postotku Srba koji živi na području delovanja te institucije.


“Gospodin Bešenski je tokom razgovora više puta jasno napomenuo da će apsolutno voditi računa o srazmernoj zastupljenosti srpske manjine u  okviru svog delokruga rada te da će insistirati da se na mesto osoba srpske nacionalnosti koje budu odlazile u penziju zaposle Srbi jer je to jedini način da se dugoročno obezbedi proporcionalna zastupljenost, a time i obaveze koje proizilaze iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, ali i zaključaka i preporuka Međuvladine mešovite komisije koje se odnose na ovu problematiku. Dogovorena je intenzivnija saradnja između Županijskog suda u Vukovaru i  Zajedničkog veća opština  sa ciljem zajedničkog rada na svim onim problemima i potrebama pripadnika srpske zajednice na ovom području, a koje su u nadležnosti ove dve institucije, primarno kada je reč o zaštiti i jačanju onih prava koji su zakonom definisani, a u praksi se ne primenjuju dovoljno”, rekao je Jeremić.


U delegaciji Zajedničkog veća opština bili su i potpredsednik ZVO-a i zamenik župana Vukovarsko-sremske županije g. Đorđe Ćurčić, sekretar ZVO-a g. Vinko Lazić i predsednik odbora za ljudska prava ZVO-a g. Jovan Vlaović. 

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 7
Današnje posete: 271
Ukupan broj poseta: 1043267

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr