18/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Novogodišnji prijem u Opštini Borovo

4 min read

sdr

Predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić i načelnik Zoran Baćanović organizovali su povodom predstojećih novogodišnjih praznika svečani prijem za predstavnike političkog, privrednog i društvenog života iz Borova. 

S obzirom da će Opština Borovo ovu godinu zaključiti sa približno 15 miliona kuna, a da je planirani budžet za iduću godinu težak 22 miliona kuna, opštinske vlasti imaju razloga za zadovoljstvo i optimizam. Načelnik Zoran Baćanović osvrnuo se u razgovoru za Radio Borovo na godinu na izmaku. 


– Ova godina ostaće zapamćena kao godina u kojoj je ostvaren najveći iznos uprihodovanih sredstava na budžetskoj strani, od konstituisanja Opštine Borovo, odnosno od mirne reintegracije do danas. Opština Borovo je ove godine uprihodovala gotovo 15 miliona kuna, za razliku od prijašnjih godina kada je budžet iznosio od 6,2 do 6,4 miliona kuna. Povećanje opštinskog budžeta je rezultat fiskalne decentralizacije, novog razreza u stavci primitka poreza na dohodak i Fonda za poravnanje. S druge strane, tome je doprinelo i nekoliko uspešnih projektnih predloga koje je Opština Borovo zahvaljujući Projekt centru Borovo uspela da realizuje. To su višemilionski projekti. Možemo reći da smo zadovoljni, da smo dosta toga napravili i priveli kraju kapitalni projekat izgradnje kanalizacione mreže u Borovu. Stoga ovu godinu, u tom konteksu i smislu, možemo oceniti kao jednu vrlo uspešnu i dobru godinu – rekao je načelnik Baćanović.

Kao jedan od najvećih problema istakao je iseljavanje stanovništva. 

– Tu je i niz problema s kojima se susreću naši sumeštani, od finansijske i političke nesigurnosti i tenzija, nastavka iseljavanja mladih ljudi iz Borova i opadanja broja stanovnika. Takođe, nije završen postupak prenosa osnivačkih prava za Osnovnu školu Borovu s Vukovarsko-sremske županije. To su neki segmenti iz područja našeg delovanja koji nisu uspešno završeni i oni ostavljaju ta podeljena osećanja na kraju ove godine. Nažalost, delimo sudbinu svih naših okolnih opština i mesta, Republike Hrvatske i regiona. U skladu s našim mogućnostima pokušaćemo uticati da se te okolnosti promene i da u nekom nadolazećem periodu budemo bar jednako ovako uspešni ili uspešniji, kada se govori o finansijskim prihodima – ističe Baćanović.

Opština Borovo će i u 2019. godini uložiti značajna sredstva u komunalnu infastrukturu. 

Prema rečima načelnika Baćanovića, prioriteti za iduću godinu su dogradnja Vatrogasnog doma u Borovu, odnosno podizanje još jednog sprata i izgradnja višenamenske zgrade uz stadion Fudbalskog kluba “Sloga” za potrebe borovskih udruženja, za koju Opština Borovo ima gotovu projektnu dokumentaciju. Među prioritetima je i izrada projektne dokumentacije Doma za stare i nemoćne osobe, koji će biti izgrađen u centru mesta, na prostoru stare zadruge, završetak izgradnje tzv. Crnog puta, koji vodi do Lovačke kuće i arheološkog nalazišta Gradac te sanacija lokalnih cesta, koje su oštećene tokom izgradnje kanalizacije, prvenstveno Ratarske ulice. Jedan od prioriteta je i modernizacija javne rasvete. Cilj je da u naredne dve godine sve ulice u Borovu dobiju modernu LED rasvetu. 

D.Zečević

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.