Gradska organizacija SDSS-a Vukovar ističe u saopštenju za javnost da je vreme da gradonačelnik Ivan Penava i njegov zamenik iz srpske nacionalne manjine Srđan Milaković prestanu sa podizanjem tenzija i vraćanjem točka istorije skoro trideset godina unazad.

“Umesto javnog prepucavanja, obojica su izabrani da štite interese onih koji su ih birali; gradonačelnik interese svih građana, a dogradonačelnik interese srpske nacionalne zajednice čiji je izabrani predstavnik. Umesto političke neodgovornosti i međusobne isključivosti koju obojica od početka mandata pokazuju, neophodno je da počnu sarađivati. Njihovi sukobi ne zanimaju građane. Građane zanima ekonomski razvoj, ali i razvoj međunacionalnih i drugih odnosa u gradu čije je izvorište mirna reintegracija”, navodi se u saopštenju vukovarskog SDSS.a.

U toj stranci smatraju da ni Penava ni Milaković danas, ne pokazuju ni delić političke mudrosti i pragmatizma koji su pokazali, u daleko težim i složenijim vremenima mirne reintegracije, tadašnji lideri dr.Vojislav Stanimirović i Ivica Vrkić. Ističu da značaj mirne reintegracije za Vukovar, istok Hrvatske i državu u celini promoviše i premijer Andrej Plenković. Sa druge strane, gradonačelnik Penava isključivim stavovima prema vukovarskim Srbima, to isto negira.

“Gradonačelnik konačno treba da prihvati činjenicu da su u svakom ratu, pa i u poslednjem, uvek stradaju dve strane. Niti jedna sukobljena strana nema eksluzivitet na nevinost. Pogotovo kada su civilne žrtve u pitanju. Nažalost gradonačelnik čak i u pomisli ovakvu mogućnost negira. Ne može se biti predstavnik svih građana, a kada segovori o žrtvama, govoriti samo o jednima i priznavati samo jedne. Njegov zamenik sa druge strane, iznosi činjenice koje su javnosti već odavno poznate i o kojima je SDSS u niz navrata proteklih godina u hrvatskoj i široj javnosti govorio. Retorika i jednoga i drugoga doprinosi jedino daljnjem podizanju tenzija, te navodi da i preostali broj građana Vukovara napuste svoj grad i potraže mirniji i sigurnije mjesto za život”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Gradske organizacije SDSS-a Grada Vukovara Srđan Kolar.