Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

U VSŽ bez potvrđenih slučajeva gripe

Gripa je ove godine u Hrvatsku stigla mesec dana ranije nego prethodnih godina. Do sada su potvrđena 53 slučaja oboljenja, a pretpostavlja se da ih je trostruko više. Najviše obolelih je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i to tri puta više nego u ostalim delovima zemlje.

Na području Vukovarsko-sremske županije nema potvrđenih slučajeva obolelih od gripe, kaže dr Jasna Topolovec, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – Ispostave u Vukovaru.

– Na području Vukovarsko-sremske županije nema prijavljenih slučajeva obolelih od virusa gripe. To ne mora da znači da se nije pojavila. Prvi slučajevi se moraju serološki potvrditi u Zagrebu. Osim toga, kada se radi o nekim blažim oblicima gripe oboleli se ne javljaju kod lekara – kaže dr Topolovec.

Vakcina je kao i prethodnih godina pripremljena sa dva soja virusa tipa A i jednim sojem virusa tipa B.

– HZJZ u Vukovaru ove godine dobio je i veće količine vakcina. Međutim, zbog znatno većeg interesa za vakcinaciju nego ranijih godina tokom novembra je potrošena sva količina prvobitno nabavljenih doza vakcina, gotovo 4000. Poslednje dve nedelje nismo imali vakcina protiv gripe, ali u sredu ili četvrtak očekujemo da nam pristigne dodatna količina vakcina. Ukoliko ima zainteresovanih, koji se još uvek nisu vakcinisali,
slobodno nam se mogu obratiti – kaže ova epidemiologinja.

Dr Topolovec savetuje vakcinaciju protiv gripe, posebno ugroženim grupama stanovništva, kako bi se izbegle moguće teže komplikacije.

Smatra kako se epidemija širih razmera na našem području može očekivati kroz nekoliko nedelja. 

S.Velebit

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 6
Današnje posete: 742
Ukupan broj poseta: 1020879

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr