Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Glavni odbor SDSS-a izrazio zabrinutost zbog istorijskog revizionizma

– Zabrinuti smo zbog pojačane kampanje istorijskog revizionizma i rehabilitacije ustaškog režima u kojem se negira zločin nad Srbima, Židovima i Romima. Rehabilituju se ratni zločinci poput Maksa Luburića i to u crkvenim prostorima. Negira se postojanje dečjeg logora u Sisku i Jastrebarskom. I sve to uz izdašnu pomoć medijskih servisa koji daju podršku revizionističkim knjigama Igora Vukića ili Romana Ljeljka. Zabrinuti smo kao predstavnici i pripadnici naroda žrtava – istakao je na sednici Glavnog odbora predsednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Članove Glavnog odbora infomisao je da su predstavnici i organizacije Židova, Srba i Roma i Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske uputili pismo predsednicima Republike Hrvatske, Vlade i Sabora kao i DORH-u. Kako od njih nije stigao odgovor, pismo je javno objavljeno. Pismo će biti upućeno i na brojne relevantne međunarodne adrese. 

Vezano za nedavno hapšenje dvojice vukovarskih Srba, ocenjeno je da nadležne institucije provode istrage uglavnom za zločine počinjene nad Hrvatima. Na sednici je naglašeno da je zločin zločin i da prema počiniocima zločina treba postupati jednako, bez obzira na njihovu nacionalnu ili drugu pripadnost.

– Osim jedne presude za zločin nad Srbima u Prokljanu u Dalmaciji, niko nije sankcionisan za ubistva Srba i paljenje preko 20 000 kuća u Oluji. Niko nije odgovarao za protivpravno hapšenje, kao ni za sprečavanje povratka Srba postavljanjem mina od kojih je nekoliko naših sunarodnika smrtno stradalo. Isto je i sa Bljeskom, ubistvima Srba u Vukovaru i okolini pre početka rata 1991., kao i akcijama u kojima je prognan srpski narod Bilogore i zapadne Slavonije, u jesen i zimu 1991. – rekao je predsednik SDSS-a dr Pupovac. 

Glavni odbor SDSS-a je na sednici usvojio Izjavu saosećanja sa više od 51 000 Srba iz 168 sela oko Voćina, Slatine, Grubišnog Polja, Sirača, Đulovca, Daruvara i Požege koji su prisilno proterani u jesen i zimu 1991. godine sa svojih ognjišta.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 392
Ukupan broj poseta: 1110583

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr