Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Borovo: Opštinski budžet za 2019.godinu težak 22 miliona kuna

Na poslednjoj sednici Opštinskog veća opštine Borovo u ovoj godini izvršen je rebalans ovogodišnjeg opštinskog budžeta. Opština Borovo završiće ovu godinu sa budžetom od približno 15 miliona kuna. Načelnik Zoran Baćanović zadovoljan je finansijskim poslovanjem opštine Borovo u ovoj godini.

-Ovogodišnji budžet je najveći od 1997.godine do danas, jer je realizovan u dvostrukom iznosu u odnosu na ranije budžete i stoga nemamo pravo reći da smo nezadovoljni. Ovakav način finansiranja koji je usledio nakon izmena zakona o porezu na dohodak iz Fonda za poravnanje doneo je opštini Borovo dobar rezultat i dobra finansijska sredstva. Gotovo 15 miliona kuna nije malo novca za jedinicu lokalne samouprave kakva je opština Borovo. Ovakav budžet omogućava da se uz sve one potrebe koje nalažu zakonske obaveze razmišlja o nadogradnji, bilo da se radi o infrastrukturnim projektima ili poboljšanju uslova života naših meštana, ili o nekim drugim segmentima o kojima opština Borovo vodi brigu – rekao je Baćanović.

Baćanović je dodao  da je budžet realno mogao biti i veći za oko milion kuna, ali su izostala planirana sredstva u sklopu dva ugovorena projekta -energetske obnove zgrade dečjeg vrtića i programa zapošljavanja žena “Zaželi” koja će biti isplaćena iduće godine. Istakao je i da se usprkos nikad većem prilivu novca, budžetskim sredstvima raspolagalo planski i racionalno.

“To pokazuje  činjenica da smo uz sve radove koje provodimo kao što su izgradnja reciklažnog dvorišta, sanacija zgrade vrtića, sanacija javne rasvete u ulicama Đure Pucara i Jana Bate, završetak izgradnje kanalizacione mreže, uređenje kanalske mreže i dve faze izgradnje “crnog puta”, uspeli da prenesemo oko 860 hiljada kuna u narednu godinu koje će nam dobro doći za realizaciju svega onoga što nismo uspeli realizovati u ovoj godini”, istakao je Baćanović.

Usvojen je i plan budžeta za 2019., u iznosu nešto većem od 22 miliona kuna. S obzirom da je proteklih godina opštinski budžet bio oko šest i po miliona kuna, izvršenje ovogodišnjeg budžeta u dvostruko većem iznosu temelj je za planiranje budžeta za iduću godinu i garancija da će plan biti ostvaren, kaže predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić. Ističući razvojnu komponentu planiranog budžeta, Jeremić je izdvojio nekoliko najvažnijih projekata koji će biti realizovani u 2019. godini.

– U 2019. godini idemo u izradu projektne dokumentacije Doma za stare i nemoćne osobe. U ovom domu bi, kada bude završen, posao trebalo naći 40-ak osoba. U februaru ili martu puštamo u rad reciklažno dvorište. To je kapitalni projekat koji će takođe omogućiti otvaranje novih radnih mesta. I u budžetu za 2019. planirali smo subvencije za poljoprivrednike, budući da su naši OPG-ovi pokretači razvoja poljoprivredne proizvodnje u opštini Borovo – rekao je, uz ostalo, Srđan Jeremić.

Opština Borovo i u 2019.godini planira uložiti značajna sredstava u komunalnu infrastrukturu. 

– Nekoliko miliona kuna planiramo uložiti u komunalnu infrastrukturu. Uz ostalo, u sanaciju opštinske zgrade i obnovu dečjeg vrtića koja je u toku, a trebala bi završiti početkom iduće godine. Saniraćemo i kapelu na mesnom groblju i izvršiti adaptaciju ribolovnog doma. Na Etno kući planiramo izvesti određene zahvate, kako bi je u dogledno vreme stavili u funkciju. Uložićemo sve naše napore da tokom sledeće godine pod krov stavimo višenamensku zgradu, uz stadion Fudbalskog kluba “Sloga”. Tokom iduće godine u planu je i izgradnja parkinga kod mesnog groblja. Planiramo završiti sanaciju javne rasvete, kako bi sve naše ulice dobile LED rasvetu. Planira se i uređenje šetališta u centru mesta, odnosno Trga palih boraca. U tu svrhu smo predvideli iznos od 800 hiljada kuna. Saniraćemo vodovodnu mrežu, staze i ceste, nadograditi Vatrogasni dom i pomoći generalnu obnovu hrama Svetog Stefana u Borovu sa 300 hiljada kuna – navodi Jeremić.

Osvrnuo se i na socijalnu komponentu planiranog budžeta, kojim je, uz ostalo, planirano i povećanje dara za novorođenčad na dve i po hiljade kuna. 

– Osim pet studentskih stipendija, planirana su i sredstva za subvenciju priključka na kanalizacionu mrežu za borovska domaćinstva. I u 2019.godini sufinansiraćemo prevoz srednjoškolaca, finansirati “Školu u prirodi” učenicima trećih razreda Osnovne škole Borovo, kao i maturalnu ekskurziju za borovske osmake. I dalje ćemo izdvajati po 500 kuna za borovske prvake. Tu su i naknade za stanovanje socijalno ugroženim porodicama i jednokratne pomoći socijalno ugroženim građanima. Naknade za novorođeno dete se povećavaju sa 1.500 na 2.500 kuna od 1. januara 2019. I dalje ćemo sufinansirati cenu gradskog prevoza za naše građane. Obezbedili smo i sredstva za novogodišnje paketiće. Imamo dosta udruženja koja kvalitetno rade i veliki broj manifestacija. Dotacije udruženjima sigurno neće biti manje, nego što su bile u 2018. Mogu biti samo nešto veće, što nam garantuje da će sadržaja u mestu biti mnogo, na korist i zadovoljstvo svih naših meštana – poručio je Jeremić.

Kako je na sednici Opštinskog veća opštine Borovo najavio načelnik Zoran Baćanović konkurs na koji će uduženja moći aplicirati za sredstva u 2019. biće raspisan sredinom ovog meseca. Pozvao je i studente završnih godina fakulteta da se do petka jave na konkurs za dodelu jedne studentske stipendije u iznosu od 650 kuna mesečno.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 41
Ukupan broj poseta: 1022793

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr