Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Svako dete treba porodicu

U prostoru Porodičnog centra u Vukovaru sinoć je održana tribina pod nazivom “Kako postati udomitelj”.

Prema rečima pravnice Tomislave Kolarević- Miladinović svrha tribine je promocija udomiteljstva za decu i odrasle osobe. Organizacijom ove tribine potencijalnim udomiteljima žele preneti osnovne informacije o udomiteljstvu, šta je udomiteljstvo, kako ono funkcioniše i koje preduslove moraju ispunjavati da bi se mogli baviti udomiteljstvom. 

– Cilj je proširiti mrežu udomitelja na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Vukovar – rekla je Kolarević-Miladinović. 

Dodala je kako na području za koje je nadležan Centar za socijalnu skrb Vukovar ima dvadeset dvoje (22) udomitelja za decu i 15 za odrasle.

Tribini je prisustvovalo nekoliko udomiteljki s našeg područja. Natalija Medak iz Borova udomiteljica je više od 15 godina i ima samo pozitivna iskustva.

– Ljudi u Slavoniji imaju velike i prazne kuće. Svako ima jednu sobicu da udomi jedno dete. Tom detetu pružićete ljubav i dom i promeniti čitav njegov svet – priča Natalija. 

Žana Stanivuković iz Vukovara dve i po godine udomljava psihički bolesne odrasle osobe.

“Za udomiteljstvo smo se suprug i ja odlučili u momentu kada smo shvatili da imamo više slobodnog vremena. Na odluku je veliki uticaj imalo i to što se moje dve prijateljice već dugo bave udomiteljstvom te sam već bila upoznata sa time.”

Proces dobijanja dozvole nije trajao dugo, a početna neizvesnost ubrzo je nestala i danas su prezadovoljni.

“Imamo štićenike koji su psihički bolesni, ali stabilni. Za njih su se brinule majke koje su ostarile i oni su ostali sami. Za mene ovo nije posao, oni su meni kao porodica. Udomiteljstvo ima svoju svrhu. U današnje vreme primiti u svoj dom nekoga ko je ostao sam, ne može se ni sa čime uporediti”, kaže ova udomiteljica.

Porodični centar Vukovar će i u 2019. godini nastaviti s aktivnostima usmerenim na promociju udomiteljstva.

– U 2019. godini planiramo nastaviti s ovim aktivnostima, jer se pokazalo da neke ad hoc akcije ne doprinose povećanju broja udomitelja. Zato se traži kontinuirani rad na promociji udomiteljstva – ističe Kolarević- Miladinović. 

S.Velebit

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 12
Današnje posete: 713
Ukupan broj poseta: 1020850

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr