Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Vukovar: Završili 21. Dani kulture Srba

U Hrvatskom domu Vukovar u subotu uveče održan je završni program 21. Dana kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, u organizaciji SKD “Prosvjeta”. 

Godišnja nagrada “Branimir Kurucić” za očuvanje i razvoj srpske kulture na području istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema dodeljena je osječkom književniku Milenku Vasiljeviću – Čiki, na predlog Prosvjetinog pododbora Dalj i pesnikinje Gordane Pavić.

Vasiljević je rođen 1943. godine u Sekulincima kod Voćina. Objavio je dve zbirke pesama za decu “Oni hoće mir i ljubav” i “Dragulji srca”. Autor je monografije “Moje rodno selo Sekulinci”. Sa profesorom Nikolom Živkovićem iz Belog Manastira izdao je zajedničku monografiju “Rječnik, govor i običaji voćinskog kraja koji nestaju”. Prošle godine iz štampe je izašla i njegova treća monografija “Putovanje kroz prazan drenovački i voćinski kraj sa sjećanjem na prošlost”. Objavio je i knjigu “Aforizmi, epigrami i male bockalice”. U pripremi su još tri knjige ovog autora, koje bi iz štampe trebale izaći do maja iduće godine.

– Ovo priznanje mi mnogo znači. Lično sam poznavao pokojnog Branimira Kurucića, pokretača ove manifestacije i sarađivao s njim. Imali smo zajedničke prijatelje, preko kojih smo se i upoznali, pre nego što sam došao u Osijek i postao član osječke “Prosvjete”. Drago mi je što je prepoznat moj rad i trud koji sam uložio u pisanje i prikupljanje istorijske građe, posebno u godinama nakon poslednjeg rata, kada sam na sakupljanju reči i izraza karakterističnih za zapadnu Slavoniju – rekao je u izjavi za Radio Borovo Milenko Vasiljević.

Ovogodišnja manifestacija održana je u periodu od 20. oktobra do 8. decembra, u organizaciji Prosvjetinog Koordinacionog odbora za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem sa sedištem u Vukovaru, na čijem je čelu Tihomir Sekeruš iz Bijelog Brda.

– Kao pretprogrami ove manifestacije u Bijelom Brdu i Boboti u junu su održane smotre recitatora i literaraca. Pačetinski pododbor “Prosvjete” bio je organizator i domaćin Međudržavnih susreta dramskih amatera, a u Vukovaru je u septembru održana likovna kolonija “Boja Vukovara”. Svečano otvaranje manifestacije bilo je 20. oktobra u Kneževim Vinogradima. U Osijeku je 26. oktobra održan Susret pesnika, a u Ostrovu 3. novembra Susret folklornih društava. Ovo je osmi i ujedno poslednji program 21. Dana kulture Srba – podsetio je Sekeruš.

U završnom programu manifestacije, čiji je domaćin bila vukovarska “Prosvjeta”, učestvovali su: Kulturno-umetničko društvo “Sloga” iz Vukovara, Vukovarsko srpsko pevačko društvo “Javor”, recitatori iz ovdašnjih škola u nastavi na srpskom jeziku i pismu i recitatori vukovarske “Prosvjete”, učenici i profesori Muzičke škole iz Vukovara, Tamburaški sastav “Vučedolski zvuci” sa vokalnim solistom Živojinom Jergićem, Muška pevačka grupa “Naši koreni” iz Borova, Prosvjetin Ansambl narodnih igara iz Vukovara i specijalni gosti, članovi Pevačkog društva “Preobraženje” iz Beograda.

Ovogodišnju manifestaciju zatvorio je generalni sekretar Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba Slobodan Živković.

– Ovo je jedna od manifestacija na koju smo izuzetno ponosni, jer traje toliko godina i ima kvalitetan program, a najviše iz razloga što su svi Prosvjetini pododbori iz istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, njih 19, deo ove manifestacije. To pokazuje ono što SKD “Prosvjeta” jeste, a to su sloga, zajedništvo i rad. Ovaj program je rezultat onoga što oni rade tokom cele godine, ono što se vidi, ali je rad koji ulažu daleko veći i na tome smo im izuzetno zahvalni – kazao je u izjavi za Radio Borovo Slobodan Živković.

I ovogodišnji 21. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema realizovani su uz finansijsku podršku Saveta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske.

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 3
Današnje posete: 32
Ukupan broj poseta: 1022784

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr