Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SRPSKIH INSTITUCIJA IZ VUKOVARA: Atmosfera u Vukovaru prisiljava Srbe na iseljavanje

Danas je u sedištu Zajedničkog veća opština održan sastanak predstavnika srpskih institucija koje deluju u Vukovaru. Po završetku sastanka, učesnici su usaglasili i javnosti odaslali saopštenje;

Atmosfera netrpeljivosti, mržnje i opšte histerije koja je godinama usmjerena ka vukovarskim Srbima, podgrejana mitingom u Vukovaru sa kojeg je upućen poziv na javni linč prema Srbima, potvrđena jučerašnjim hapšenjem dvojice Srba pod sumnjom za ratni zločin, ključni su elementi iz kojih zaključujemo da je osnovni cilj iseljavanje srpskog stanovništva. Ono što je u drugim krajevima RH išlo silom, ovde se čini suptilnijim metodama. Na takav način oni koju stvaraju atmosferu netolerancije šalju jasno poruku Srbima da im perspektiva nije u gradu i državi kojoj su rođeni već u Irskoj, Engleskoj, Srbiji i drugim zemljama.

Nažalost, dvadeset godina nakon mirne reintegracije prisiljeni smo konstatovati da ona nije ostvarlila očekivane rezultate. Hrvatskoj javnosti i institucijama postavljamo pitanje koliko je Srba u Vukovaru bilo za vreme reintegracije i koliko ih je radilo, a koliko ih je sada?

Nije li na delu etničko čišćenje primenom rafinisanih metoda? Metoda u kojima kleveta postaje istina, a na osnovu tako skrojene istine se hapsi. Hapsi se selektivno pod optužbama za ratni zločin, a javnost i institucije ostaju apsolutno ravnodušne i ćute kada je, čak i javno izgovorena reč o zločinima počinjenim nad konkretnim Srbima u ratnom Vukovaru, u pitanju.

Osećamo da je Vlada RH na čelu sa HDZ-om popustila pod pritiskom hrvatske političke desnice i ekstremnih grupacija u društvu.

Srpske institucije i njihovi predstavnici svih ovih godina jesu uz svoj narod koji ih je birao i koji im je dao ovlašćenje da ga zastupaju, osim što prate situaciju, preduzeće i konkretnije korake u cilju ne samo zaštite nacionalnog i kulturnog identiteta, već i zaštite fizičkog integriteta Srba u Vukovaru.

Sa više detalja predstavnici srpskih institucija javnost će upoznati sutra (subota 8. decembra 2018) na konferenciji na novinare u Zajedničkom veću opština u Vukovaru.

U Vukovaru 7.12.2018.

PREDSEDNIK ZAJEDNIČKOG VEĆA OPŠTINA

Srđan Jeremić

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVENA OPŠTINA VUKOVAR

Saša Kuzmanović

PREDSEDNIK VEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE

VUKOVARSKO-SREMSKE ŽUPANIJE

Svetislav Mikerević

ZAMENIK ŽUPANA IZ REDA SRPSKE NACIONALNE MANJINE

Đorđe Ćurčić

PREDSEDNIK VEĆA SRPSKE NACIONALNE MANJINE

GRADA VUKOVARA

Mirjana Oreščanin

PREDSEDNIK GLAVNE SKUPŠTINE SDSS-a

Dr. Vojislav Stanimirović

PREDSEDNIK ŽUPANIJSKE ORGANIZACIJE SDSS-a

VUKOVARSKO-SREMSKE ŽUPANIJE

Dušan Jeckov

PREDSEDNIK GRADSKE ORGANIZACIJE SDSS-a VUKOVAR

Srđan Kolar

VEĆNICI SDSS-a u GRADSKOM VEĆU VUKOVARA

Vesna Vujić

Aleksandar Pribičević

Srđan Kolar

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 2
Današnje posete: 68
Ukupan broj poseta: 1172992

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr