Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Opština Erdut i grad Belišće u projektu “Zelene staze Dunava i Drave”

Opština Erdut u saradnji s gradom Belišćem provodi projekat “Zelene staze Dunava i Drave” koji će doprineti održivom korištenju prirodne baštine uz doprinos društveno-privrednom razvoju na lokalnom i regionalnom nivou. Cilj projekta je povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta uz uspostavu boljeg upravljanja posetiocima na području Zelenih staza Dunava i Drave, te razvijanje javne svesti o važnosti očuvanja bioraznolikosti kroz promociju zaštićenog krajobraza Erdut, Regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže Natura 2000. Projekat se finansiran iz poziva “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine” u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a predstavljen je juče na početnoj konferenciji održanoj u Erdutskim vinogradima.

“Ukupna vrednost ovog projekta je 13 miliona i 163 hiljade kuna, a bespovratna sredsta su 11 miliona i 114 hiljada kuna. Vodeći partner u projektu je opština Erdut, a partneri su grad Belišće, Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrednostima Osječko-baranjske županije, Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije, Turistička zajednica opštine Erdut, Turistička zajednica grada Belišća i Kajak kanu klub Aljmaš. Ova projekat podrazumeva brojne aktivnosti, među njima izgradnju ekološko-edukacijskih staza “Porić” od Erduta do Aljmaša u dužini 12 km i Bistrinci kod Belišća koja će u dužini 2,5 km i povezivati izgrađeni centar za posetioce s hostelom ( takođe iz sredstava ovog projekta) sa odmorištem “Drava” u Bistrincima”, kaže Milan Franić, voditelj projekta.

Ovaj projekat je od izuzetnog značaja jer će unaprediti postojeće kako turističke kapacitete tako i brojne druge sadržaje na području grada Belišća, rekao je gradonačelnik Dinko Burić.

“Iznimno nas raduje činjenica da smo kroz ovaj projekt došli u priliku razvijati partnerske odnose i sa opštinom Erdut i sa svim ostalim sudionicima ovog projekta,. Koristim prilku zahvaliti se općini Erdut što nas je kao vodeći partner prihvatila u ovom projektu. On je za grad Belišće od velikog značaja ne samo u infrastrukturnom, nego i u turističkom, kulturnom, sportskom i rekreativnom području života”, rekao je Burić. Prema njegovim rečima vrednost projekta koji se odnosi na investicije u Belišću iznosi gotovo milion eura.

“Vredni su svi ti novci, ali još je važnije to što kroz ovaj projekat i ovakvu saradnu dobijamo priliku i sami spoznati važnost saradnje kako na projektima iz fondova EU tako i u svim drugim sferama našeg života”, dodao je Burić.

“Ovo je najveći projekat koji opština Erdut provodi na svom području. Projekat je od same njegove najave i prireme dokumentacije dugo trajao, ali smo sada došli do njegovog provođenja. Milsim da je dobro pripremljen da neće biti problema. Zadovoljan sam i smatram da je ovo i odskočna daska za još neke veće projekte u pogledu zaštite Drave i Dunava i krajobraza kojeg imamo na našem području” , istakao je načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 5
Ukupan broj poseta: 1043001

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr