Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije sinoć je u sportskoj dvorani Osnovne škole “Dragutina Tadijanovića” u Vukovaru organizovalo Veče poezije “Deca, pesnici roda svoga”. Reč je o završnici istoimenog projekta, koji Veće provodi već treću godinu.

U sklopu projekta raspisan je literarni konkurs za učenike ovdašnjih osnovnih škola u nastavi na srpskom jeziku i pismu. Konkurs je ove godine bio u znaku obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, ističe potpredsednica Veća Vesna Vujić.

– Cilj literarnog konkursa je negovanje i očuvanje srpske ćirilice, lepote srpskog jezika i tradicije srpskog naroda. Ove godine imamo 27 radova iz 10 škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i ćiriličkom pismu. Treće mesto dodelili smo Mihaeli Ivošević iz OŠ Borovo, kojoj je mentor bila Radojka Tolić. Drugo mesto osvojio je Miloš Salva, učenik OŠ Ilača-Banovci, Područne škole Banovci. Mentor ovom učeniku bila je Milica Šarčević. Prvo mesto osvojila je Vanja Borojević, učenica OŠ “Dragutina Tadijanovića” iz Vukovara. Mentor ovoj učenici bila je Mirjana Njegić. Nagradu za najlepši rukopis osvojila je Sanja Brocić iz OŠ Borovo – navodi dr Vesna Vujić.

Podsetimo, stručna komisija koju čine profesorke Vesna Vujić, Milica Stojanović, Snežana Šević i Jadranka Radošević, odredila je tri teme konkursa: “Zrno sećanja na neznane junake”, “Čast našim precima koji naše ime slavom odenuše” i “Reči i mostovi, spone među ljudima”.

Nakon što su nagrađeni učenici pročitali svoje radove, održan je i prigodan program, u izvođenju pesnika i glumaca iz Srbije – Miodraga Jakšića, Aleksandra Simića, Aleksandre Radaković, Biljane Mrmoš i Tatjane Pupovac.

Pesnik Miodrag Jakšić upoznao nas je s programom koji su pripremili za osnovce iz ovdašnjih škola.

– Pripremili smo program pod nazivom “Književna reč nas čuva i u ova teška vremena”. Kroz ovaj program deci smo želeli predstaviti velike srpske pisce iz njihovih lektira i čitanki, koji su prošli golgotu Velikog rata, pregazili Albaniju, bili na Kajmakčalanu i Solunskom frontu, ali sve vreme pisali. Danas to što su napisali čitamo kao svedočanstvo, ali i veliko umetničko delo – navodi Jakšić.

Osnovcima iz Vukovara i okolnih mesta predstavljeno je delo srpskih pesnika Stanislava Vinavera, Vladislava Petkovića Disa, Rastka Petrovića i Milutina Bojića i junaštvo srpskih heroja, znanih i neznanih, među kojima je i velika Milunka Savić, heroina Balkanskih ratova i Velikog rata, ali i “naši stranci” Arčibald Rajs, Oliv King i Flora Sands.

– Posle pobede u Prvom svetskom ratu, Srbija je imala veliki ugled u svetu. Kroz priče ovih junaka želimo da to deci kažemo. Ideja jeste da na ovakvim mestima oni shvate i da kući ponesu bar jedno od tih imena, da ih zadrže u svom sećanju i pamćenju. Jedino na taj način danas možemo da se odužimo tim malim, a velikim ljudima – kazao je Jakšić.

Projekat “Deca, pesnici roda svoga” realizovan je uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Srpskog narodnog veća iz Zagreba i Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije.

Predsednik Veća Svetislav Mikerević uručio je na kraju programa zahvalnice predstavnicima škola i svih institucija, koje su doprinele realizaciji ovog projekta.

Više u emisiji “Baština” Radio Borova. Emisija je na programu u četvrtak, 6. decembra od 12 časova i 10 minuta