Predstavnici srpske, židovske i romske nacionalne manjine, te antifašista uputili su apel hrvatskim institucijama u kojem traže da, u skladu s Ustavom i Kaznenim zakonom, Hrvatska osudi i suzbije širenje mržnje prema pripadnicima naroda žrtava fašizma i antifašistima, kao i širenje neistina o zločinačkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), sazdanoj na rasnim zakonima.

Način na koji se prema tim pojavama odnose Nemačka i Austrija trebao bi biti način na koji se prema njima treba odnositi i Hrvatska, poručuju u saopštenju saborski zastupnici Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, predsednik koordinacije židovskih opština Ognjen Kraus i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin. Dopis u kojem upozoravaju na alarmantno širenje, dopuštanje i podršku revizionizmu i negacionizmu u današnjoj Hrvatskoj uputili su predsednici Republike, predsednicima Hrvatskog sabora i Vlade, te glavnom državnom tužiocu.

U njemu se navodi kako predstavnici Srba, Židova, Roma, antifašista i svih Hrvata koji su se usprotivili ustaškom režimu izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog sve brojnijeg i raširenijeg vređanja sećanja na njihove sunarodnke, saborce i protivnike režima NDH koji su bili žrtve holokausta, genocida i ratnog zločina.

‘Umanjuje se broj žrtava i negira da su ti zločini počinjeni u NDH kao i sama NDH, zasnovana na rasnim zakonima. Umesto da predsednica, Vlada, Sabor, DORH, sudovi i policija osude takve događaje, njihovi predstavnici i sami znaju učestvovati u njima’, ističe se u saopštenju.

Te pojave su prisutne već duže vreme, no zadnjih godina, a naročito ove godine, sve su izraženije i jače. Posebno što se taj revizionistički i negacionistički pokret širi uz pomoć Katoličke crkve, pojedinih jedinica lokalne samouprave i pojedinih braniteljskih udruženja, te što mu nacionalni mediji, u prvom redu javni servis HRT, daju pravo građanstva promovišući ga u svojim informativnim, ‘obrazovnim’ i zabavnim emisijama. Navedeni akteri, uključujući i HRT, služe se opskurnim, nenaučnim i pseudouistraživačkim publikacijama dajući im pravo građanstva i na taj način postižu dvostruki cilj, , kaže se u saopštenju.

“Prvo relativiziranjem i negiranjem počinjenih zločina ustaškog pokreta i NDH stvaraju pretpostavke za reafirmaciju tog pokreta i njegovog režima koji su služili tadašnjim okupacijskim silama. Drugo, opskurna nenaučnost i pseudoistraživački radovi trebaju postati društvena vrednost, poželjan način javnog i društvenog delovanja. I jedno i drugo smatramo opasnim i veoma štetnim ne samo za narode koje predstavljamo nego i za zemlju u kojoj živimo”, poručuju potpisnici dopisa.

Saopštenju  koje je uputilo Srpsko narodno veće priložen je i dokument “Apel – Tražimo osudu”,  koji potpisuju takođe Pupovac, Kajtazi, Kraus i Habulin.

“Apel – Tražimo osudu” započinje s konstatacijom da se hrvatsko društvo zadnjih godina suočava s plimom revizije istorijskih događaja i krivotvorenjem istorijske realnosti fašističke NDH, a takve pojave doživljavaju izrazitu plimu još od 2012. godine, kada je na čelo HDZ-a došao Tomislav Karamarko.

Za iskrivljavanje slike o ustaškom koncentracionom logoru posebno prozivaju Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac kojemu su na čelu Stjepan Razum, visoko rangiran u crkvenoj hijerarhiji, i sekretar  Igor Vukić, pseudoistoričar i autor nenaučne publikacije “Radni logor Jasenovac”. Delovanje tog društva, poput polaganja venaca stradalima u Jasenovcu nakon 1945., pozdravio je i tadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović, upozorava se u apelu. 

Katoličku crkvu prozivaju da je odigrala logističku ulogu u promovisanju Vukićeve knjige, koja je predstavljena u brojnim crkvenim prostorijama širom Hrvatske i u Glasu koncila, službenom glasilu Zagrebačke nadbiskupije. Osim toga, HRT je 30. maja ugostio Vukića u emisiji “Dobar dan, Hrvatska”, u kojoj je negirao istorijsku realnost i masovne zločine u logoru Jasenovac.

Napominju da je Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac krajem prošle godine Ministarstvo hrvatskih branitelja odobrilo finansijska sredstva, čime je vlada postala finansijer “negacionističkog, pseudonaučnog udruženja koje permanentno plasira neistine o istoriji logora Jasenovac”.

Ističu i slučajeve kontroverznog slovenskog publiciste Romana Leljaka i njegove knjige “Mit o Jasenovcu”, za kojega kažu da je čest gost “skandalozne televizijske emisije ‘Bujica’, koja se emituje na brojnim lokalnim televizijskim stanicama”, a u dva navrata je gostovao i na HRT-u u gledanim političkim emisijama.