29/03/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Pupovac odao počast žrtvama rata u Vukovaru

7 min read

Uoči sutrašnje godišnjice pada Vukovara i obeležavanja Dana sećanja na žrtvu Vukovara, predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac danas je posetio Vukovar i odao počast svim žrtvama rata 1991.godine. S predsednicom Udruženja porodica nestalih i ubijenih Srba “Protiv zaborava” Maricom Šeatović i nekolicinom svojih saradnika, Pupovac je u podne položio venac u Dunav kod Veslačkog kluba, na mestu gde su u leto i jesen 1991. godine ubijani građani Vukovara srpske nacionalnosti, zatim je na Memorijalnom groblju položio venac za žrtve hrvatske nacionalnosti, a potom je u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja zapalio sveću.

U izjavi medijima Pupovac je pojasnio da je u Vukovar umesto sutra, došao danas, kako bi izbegao ono što mu se dogodilo dva puta, kada mu je onemogućeno da iz najdubljeg poštovanja prema žrtvama položi vence.

“S najdubljim osećajem pijeteta prema vukovarskim žrtvama i sa najdubljim suosećanjem sa svima kojih ih se sećaju, posebno s njihovim najbližima, danas smo položili vence kako za stradale građane Vukovara hrvatske nacionalnosti tako i za građane Vukovara srpske nacionalnosti. Činili smo to zbog toga što je to izraz naših najdubljih moralnih osećaja unatoč podelama koje oko toga postoje u ovom gradu i u ovoj zemlji. Mislimo da je to naša dužnost i mislimo da je to smer u kojem svi trebamo ići. Kao što oni čije grobnice smo videli na gradskom groblju Vukovaru, u miru počivaju tamo s različitim pismima, verskim obeležjima i prezimenima. Naša nadublja želja je da u gradu Vukovaru i celoj ovoj zemlji počnemo stvarati komemorativne politike i politike sećanja koje neće biti izvor strahova, optužbi i nastavka mržnje, nego koje će biti povod za približavanje, izražavanje poštovanja, pijeteteta i osećaja solidarnosti. Govorim to kao predstavnik naroda koji je u 20. veku iza sebe ostavio mnoge žrtve i kao predstavnik naroda koji nije bez osećaja solidarnosti i suosećanja za stradanje drugih. Govorim to i zbog toga što i danas čujemo glasove koji taj prostor za približavanje žele suziti i žele da ga nema”, rekao je Pupovac.

Odgovarajući na novinarska pitanja, prokomentarisao je izjavu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je rekao da Pupovac treba birati između Vukovara i Bačke Palanke kao i izjavu zamenika gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića koji osporava njegov dolazak u Vukovar. Pupovac je rekao da u Vukovar nije došao da bi bilo s kim polemizirao, ali i da ga nikakve izjave nisu mogle sprečiti da dođe.

“Neke od njih su trebale odvratiti i nas da dođemo, neke od njih su trebale odvratiti i neke druge ljude dobre volje da budu ovde, ali su svejedno ovde, neke od njih su trebale zastrašiti deo građana ovog grada i biti povodom za to da se produbljuje jaz, ali neću to komentarisati. Reći ću samo da sam nakon sastanka s predstavnicima i vodećim ljudima svih srpskih organizacija tokom jučerašnjeg dana odlučio da dođem na današnji dan, da mogu na miru položiti vence, da mogu na miru zajedno s gospođom Šeatović izraziti pijetet bez ikakvog osećaja da bi to nekoga moglo smetati. Došao sam zbog toga da mi se ne dogodi ono što mi se dogodilo u prethodna dva puta, a to je da nemam priliku da na osnovu našeg najdubljeg moralnog osećaja poštivanja žrtava mogu položiti vence kao što one zaslužuju”, poručio je Pupovac.

“Postoje ljudi koji su davali mnoge izjave proteklih dana, i javne i nejavne. Kao što nisam bio za gospodare života i smrti u ratu, tako nisam ni za gospodare mrtvih u miru. Oni su svi naši, i onaj ko preči da budu svi naši, taj je loš gospodar sa lošim namerama i lošom pameću. Nijedna izjava, bilo sa srpske, bilo sa hrvatske strane, nije me sprečila da danas budem ovde i da napravim ono što smatram da je dobro i za Hrvate i za Srbe, i ono što je rezultat našeg najboljeg moralnog osećaja, a taj moralni osećaj je veći od bilo čijih komentara i bilo čijih izjava. Niti će svi Srbi razumeti moj dolazak u Vukovar niti će svi Hrvati prihvatiti poruke koje šaljem, ali politika i u ovakvim stvarima jeste u tome da ljude vodi prema onome što se smatra da je bolje od onoga što imamo danas. Ja sam uveren da s ovim što činimo radimo pretpostavke da imamo bolje odnose, da čuvamo mir koji smo stvorili 1997. i 1998. godine, da gradimo odnose u ovom gradu jer mu je to potrebno i da gradimo odnose u ovoj zemlji jer joj je to potrebno”, zaključio je Pupovac.

Prilikom polaganja venca na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, nekolicina muškaraca koji su se zatekli kod centralnog obeležja, Pupovcu je okrenula leđa. Predsednik SNV-a se u povratku nakratko zaustavio i kod groba prvog predsednika Zajedničkog veća opština Miloša Vojnovića odajući mu počast. U Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja u Vukovaru, predsednika Srpskog narodnog veća i saborskog zastupnika Milorada Pupovca dočekali su episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim i starešina hrama protojerej-stavrofor Saša Kuzmanović.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.