U Vukovaru je juče svečano otvoren novoizgrađeni Studentski dom “Leopold”, čija je izgradnja sufinansirana sredstvima Evropske unije iz Evropskog fonda za regionalni razvoj. U izgradnju i opremanje doma uloženo je oko 23 miliona kuna. Svečanosti je prisustvovala i ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, koja je zajedno s ministarkom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac, dekanom Veleučilišta “Lavoslav Ružička” Željkom Sudarićem, predsednicom Studentskog zbora Veleučilišta Ivanom Antunović i gradonačelnikom Ivanom Penavom presekla svečanu vrpcu. Pozdravila je otvaranje prvog studentskog doma u Vukovaru, budući da će unaprediti studentski standard. 
 
– Znamo da samo obrazovani mladi ljudi, koji imaju dobre prilike za obrazovanje, mogu učiniti razliku i ovaj grad povesti na puteve budućnosti, koji se temelje na razvoju i kreativnim industrijama. To je put koji u prvi plan stavlja kreativnost i inovativnost – rekla je Divjak i dodala da su Hrvati iz Vojvodine zainteresovani za mogućnost studiranja u Vukovaru. 
 
Na Veleučilištu “Lavoslav Ružička” trenutno studira oko devet stotina (900) studenata, na tri stručna preddipomska studija – upravnom i studiju trgovine i fizioterapije i specijalističkom studiju preventivne fizioterapije. Najveći interes je za studij fizioterapije, na kojem studiraju studenti iz čitave Hrvatske. 


 
– Otvaranje ovog doma značajno je za grad Vukovar i Vukovarsko-sremsku županiju, jer ćemo time povećati našu konkurentnost, a studentima omogućiti standard kakav zaslužuju.Prošle sedmice smo potpisali i novi ugovor, vezano za izgradnju studentske kuhinje i dodatnih sportskih sadržaja, čime bi zaokružili priču vezanu za studentski dom – kazao je dekan Veleučilišta “Lavoslav Ružička” Željko Sudarić.
 
Studentski dom “Leopold” nalazi se na adresi: Mirogojska 18 u Vukovaru. Ukupna bruto površina novoizgrađenog doma iznosi 2.300 kvadratnih metara, što uključuje prizemlje i dva sprata. Kapacitet doma je 108 smeštajnih jedinica. Dom ima 58 soba opremljenih klima uređajima, mini kuhinjom, televizorom i internetom, a svaka sadrži radni prostor i kupatilo. Dve smeštajne jedinice predviđene su za osobe s invaliditetom. Studentima je na raspolaganju i zajednički dnevni boravak i praonica veša.  Na krovu zgrade smeštena je solarna elektrana. Cene smeštaja kreću se od 300 do 400 kuna, zavisno da li je reč o suvencionisanom ili nesubvencionisanom smeštaju, jednokrevetnoj ili dvokrevetnoj sobi sa zasebnim ili zajedničkim kupatilom.
 
 D.Zečević