Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Obnovom Radničkog doma do revitalizacije vukovarske gradske četvrti

U Gradskoj većnici Grada Vukovara održana je uvodna konferencija projekta pripreme dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Radničkog doma u Borovu naselju i prenamene u prostor Veleučilišta “Lavoslav Ružička”.

Nosilac projekta je Grad Vukovar, a partneri su Vukovarska razvojna agencija VURA i Veleučilište “Lavoslav Ružička” iz Vukovara. Projekat je deo Intervencijskog plana Grada Vukovara. Ukupan trošak izrade projektne dokumentacije je 2 miliona i 200 hiljada kuna, a ukupna procenjena vrednost projekta rekonstrukcije Radničkog doma je 40 miliona kuna.

– Zgradu Radničkog doma u Borovu naselju prepoznali smo kao bitan objekat u Vukovaru i posebno Borovu naselju, ne samo u istorijskom nego i u društvenom kontekstu, budući da se celokupni društveni život Borova naselja odvijao u krugu te zgrade. S druge strane, postoji i velika potreba Veleučilišta “Lavoslav Ružička” za proširenjem kapaciteta jer im dosadašnji prostor nije dovoljan za dodatne smerove koje planiraju da uvedu u program. Po realizaciji ovog projekta očekujemo da Borovo naselje dobije svoj stari sjaj te da kroz boravak studenata taj deo grada oživi – istakao je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Proširenje prostornih kapaciteta Veleučilišta doprineće unapređenju obrazovne infrastrukture i modernizaciji obrazovnih sadržaja. Veleučilište “Lavoslav Ružička” danas pohađa oko 900 studenata, koji imaju priliku da studiraju na jednom od tri postojeća obrazovna smera ( upravni smer , smer trgovine i smer fizioterapije),  a nakon proširenja prostora u planu je razvoj novih smerova.

– U planu nam je da razvijamo nova STEM područja uz podršku Ministarstva nauke i obrazovanja i to u delu bilinogojstva vezano za naše područje. Preko HOK projekta prijavili smo i program kontinentalnog turizma za koji smatramo da će biti veoma atraktivan jer ga nema u našoj regiji – rekao je dekan Veleučilišta Željko Sudarić.

Uz navedeno, u Radničkom domu trebali bi biti smešteni i Preduzetnički inkubator, Centar za obrazovanje odraslih, Zdravstveni simulacioni centar, Socijalna gerontologija, Sestrinstvo i Centar za sportsku dijagnostiku i rekreaciju.

Dekan Sudarić najavio je otvaranje novoizgrađenog Studentskog doma “Leopold” u utorak 13. novembra.

– Nakon uspešno provedenog projekta izgradnje Studentskog doma “Leopold” u Vukovaru, projektom Radnički dom zaokružićemo ovu priču vezanu za sam razvoj, ali i ostanak mladih u Vukovaru i Vukovarsko-sremskoj županiji – zaključio je Sudarić.

 

S.Velebit

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 13
Ukupan broj poseta: 1043009

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr