U Kulturnom centru Borovo sinoć je upriličen program posvećen Aleksi Šantiću, koji je povodom 150 godina od rođenja ovog bosansko-hercegocačkog i srpskog pesnika organizovao pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Borovu. O životu i stvaralaštvu Alekse Šantića govorila je profesorka Mara Bekić Vojnović, predsednica Društva za srpski jezik i književnost.

“Svako ko čita Šantića doživljava ga kao svoga.To ne biva s drugim pesnicima. Tako osećamo, recimo, jednog Branka Ćopića ili Kočića…Kao da su bosanski književnici pretplaćeni za to intimno osećanje. Šantića baš svako oseća kao nešto svoje i kao nešto tugaljivo jer je živeo i pisao u vreme Austro-Ugarske koje je bilo strašno za Srbe”, kaže profesorka Bekić-Vojnović dodajući da je njegova poezija “natopljena emocijama svih mogućih vrsta od ljubavne, patriotske, slobodarske, a to uvek prati ljudsko društvo i sudbinu čovekovu”.

Šantićeva ljubavna poezija je nežna, lepršava, puna mirisa, lipa, jorgovana, šadrvana, a najpoznatija pesma je Emina. Ona nema literarne vrednosti koju imaju pesme “Proljeće” ili “Jedna suza”, ali je ona dobila melodiju i kad jedan tekst dobije melodiju on se jako širi”, kaže naša sagovornica.

“Pokušali smo Šantića da prikažemo multimedijalno, kroz recitacije, kompozicije i video materijal. Šantić zaslužuje da među Srbima bude uvažavan i cenjen”, ističe predsednik borovske Prosvjete Danko Nikolić.

Šantićeve pesme govorili su recitatori Prosvjetinog pododbora i Osnovne škole Borovo: Stela Šujica, Goran Čelar, Mihaela Ivošević, Andrej Lazić, Milica Vuković i Jovana Šuica. Neke Šantićeve ljubavne pesme pronašle su i svoju melodiju. Sinoćnja publika je imala priliku da čuje pesme “Emina” i “Što te nema” u izvođenju članice Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” Sanje Brocić i tamburaške sekcije pod vodstvom Dušana Latasa. Članovi Muške pevačke grupe “Naši koreni” otpevali su pesmu “Duni vetre”, a čitav program koji je vodila Radmila Latas pratila je i video prezentacija o Aleksi Šantiću koju je pripremio profesor Saša Ostojić.

Predsednik pododbora Danko Nikolić zahvalio je na kraju programa svim učesnicima kao i svima koji su podržali realizaciju ovog programa: Opštini Borovo, Društvu za srpski jezik i književnost u Republici Hrvatskoj, Osnovnoj školi Borovo , SDSS-u, KUD-u “Branislav Nušić” iz Borova, Zavičajnom udruženju Srba Ozrena i Posavine iz Borova i Radio Borovu.