Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Vukovar: Predstavljeno istraživanje o nasilju nad starijim osobama

U velikoj županijskoj većnici u Palati Srem u Vukovaru juče je predstavljena publikacija s rezultatima istraživanja o pojavnosti nasilja nad osobama starijim od 65 godina na području Vukovarsko-sremske županije.

Istraživanje je provedeno od marta do avgusta ove godine, u sklopu projekta “65+ – pojavnost nasilja u starijoj dobi”. Projekat provodi Udruženje S.O.S. – savetovanje, osnaživanje, saradnja iz Virovitice, u partnerstvu sa Filozofskim fakultetom Osijek, a finansira ga Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku.

Provedeno je na području pet slavonskih županija, na uzorku od 698 ispitanika. Na području Vukovarsko-sremske županije istraživanjem su obuhvaćene 153 osobe ili 0,5 odsto ukupne populacije stanovništva starijeg od 65 godina. Ispitanici na području naše županije su uglavnom sa završenom srednjom školom, u dobi od 75 do 79 godina i materijalno nezavisni, rekla je voditeljka projekta Snježana Paripović Guti.

– Od 153 ispitanika 36 osoba je prepoznalo da su izloženi psihičkom nasilju, a njih 18 da su izloženi zanemarivanju. Fizičko nasilje je istaklo njih 9. Iz ovih podataka bi se moglo zaključiti da problem nasilja nad starijim osobama ne postoji, a znamo da nije tako. Anketari su ulazili u domove korisnika i razgovarali s njima. Mislim da starije osobe nisu spremne priznati potpunim strancima da imaju problem, a niti prepoznaju da je određeno ponašanje nasilje. Često su znali reći da ih ukućani psuju, ali to ne doživljavaju kao nasilje, već kao stil komunikacije – priča Paripović Guti i zaključuje da bi svakako trebalo više raditi na senzibilizovanju i osveštavanju javnosti, posebno starije populacije, o tome koji su sve oblici nasilja i kako da se zaštite.

Da je nasilje nad starijim osobama na našem području učestala pojava potvrdila je i Jelena Krešić iz vukovarskog Centra za socijalnu skrb. Prema njenim rečima, nasilje je najčešće posledica sukoba u porodici, u čijoj je pozadini težak život, uzrokovan niskim primanjima ili bolešću.

– Imamo dosta psihički bolesnih osoba, koje su ili počinioci ili žrtve nasilja. Starije osobe su naročito podložne tome – napominje Krešić.

Šta Centar za socijalnu skrb Vukovar može učiniti, vezano za zaštitu starijih osoba – žrtava nasilja, pitali smo direktora Zvonimira Rogulju.

Kazao je da Centar deluje po obaveštenju iz policije i Prekršajnog suda. Tada ljude pozivaju na razgovor i nude im smeštaj u skloništu za žrtve nasilja. Ističe i da su ograničeni u postupanju, budući da je reč o punoletnim osobama.

– Nastojimo im pomoći da se osnaže, zatraže pomoć i maknu od nasilnika – kaže Rogulja.

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 1
Današnje posete: 45
Ukupan broj poseta: 1022797

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr