Grupa od 46 izletnika, članova i simpatizera borovskog Udruženja “Plavi Dunav” boravila je u subotu, 21. oktobra u Zrenjaninu, najvećem gradu u Banatu i najvećoj opštini u Vojvodini.

U sklopu posete Zrenjaninu izletnici su posetili Gradsku kuću, podignutu 1820.godine, a rekonstruisanu i dograđenu 1888. Ova velelepna zgrada danas je sedište Grada Zrenjanina i Srednjebanatskog okruga i najprepoznatljiviji simbol na razglednicama tog grada. Izletnici su obišli i hram Uspenja Presvete Bogorodice iz 1746. godine, danas najstariju sačuvanu građevinu u tom gradu, kao i i Muzej piva koji se nalazi u staroj zrenjaninskoj pivari. Nakon ručka u gradskoj pivnici obišli su i lovački dvorac “Kaštel” građen u engleskom stilu početkom 19. veka, koji se nalazi u mestu Ečka kod Zrenjanina.

Znamenitosti Zrenjanina izletnicima iz Borova pokazali su Jaroslav Stevanov i Vojislav Cvejić iz Turističke organizacije Grada Zrenjanina, dok je u mestu Ečka njihov domaćin bio hroničar Ervin Gazdag.

Zrenjanin je grad izuzetnog kulturnog nasleđa, u kome danas živi oko 80 hiljada stanovnika.

– Sve je više stranih gostiju, tako da ove godine očekujemo veliki rast turističkih dolazaka u odnosu na prošlu godinu. Ove godine na “Danima piva” imali smo oko 500 hiljada posetilaca. Svake subote imamo dva-tri autobusa turista i želimo da Zrenjanin postane prava turistička destinacija. Ovaj grad ima mnogo toga da ponudi, od manifestacionog i kulturnog do nautičkog i pivskog turizma – kazao je Stevanov.

Organizator ekskurzije je borovsko Udruženje “Plavi Dunav”.

– Reč je o ekskurziji koju svake jeseni organizuje “Plavi Dunav” za svoje članove. Zahvaljujem se članovima na odazivu, a posebno Opštini Borovo i Zajedničkom veću opština na podršci u radu – rekla je u izjavi za Radio Borovo predsednica Desa Jankov.

Udruženje “Plavi Dunav” osnovano je 7.februara 2007.godine s ciljem očuvanja prirode, tradicije, običaja i razvoja turizma u opštini Borovo.

D.Zečević