Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Kažem DA pristojnom ponašanju na internetu

U Odeljenju za mlade “Spajalica” Gradske knjižnice Vukovar danas je održana završna konferencija projekta “Kažem DA pristojnom ponašanju na internetu”. Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta, kojeg je u proteklih godinu dana proveo Evropski dom Vukovar sa partnerima: Centrom za socijalnu skrb Vukovar, Udruženjem za podršku žrtvama i svedocima i Osnovnom školom “Nikole Andrića” iz Vukovara. Projekat je finansiran sredstvima Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku.

– Cilj projekta je smanjiti oblike elektronskog nasilja među decom i mladima, poboljšati kvalitet života dece i mladih i povećati umreženost te informisanost partnera, drugih ključnih učesnika i zainteresovanih građana – rekla je u izjavi medijima voditeljka projekta Romana Uglješić.

U sklopu projekta provedene su brojne aktivnosti, između ostalih, i istraživanje o zaštiti dece na internetu. Istraživanje je provela magistra socijalnog rada Tatjana Romić. Istraživanjem je obuhvaćeno stotinjak dece osnovnoškolskog uzrasta i roditelja s područja grada Vukovara.

– Oko 35 odsto dece komunicira s nepoznatim osobama putem interneta, što je zabrinjavajuće, a više od polovine roditelja ne kontroliše svoju decu i zabrinuti su za njihovu sigurnost – kaže Tatjana Romić i napominje da je anketa bila dostupna onlajn, od marta do avgusta ove godine.

Zanimalo nas je i koliko su osnovci zavisni od interneta i u kojoj dobi imaju pristup internetu.

– Pristup internetu imaju već od 10. godine života i može se reći da su zavisni. Koriste internet više sati dnevno, čak i pod nastavom kada treba da prate školske sadržaje – dodaje Romić.

Predavanje vukovarskim srednjoškolcima o bezbednosti na internetu održao je Igor Jurić, osnivač fondacije “Tijana Jurić”. Fondacija je osnovana 2015. u Subotici, nakon otmice i ubistva Jurićeve kćeri, tada 15-godišnje Tijane, da preventivnim delovanjem poboljša bezbednost dece i sačuva uspomenu na tragično ugašen mladi život. Jurić je u utorak održao i predavanje u Gradskoj knjižnici Vukovar na temu “Nasilje ne poznaje granice”.

– Kod nas su pedofilija i drugi oblici nasilja nad decom u u ekspanziji, a koliko znam ni Hrvatska nije u boljoj poziciji, kao ni druge države regiona. Nasilje pogađa sve, bez obzira na veru i naciju. Mislim da na ovaj način možemo zajedno da delujemo i pokrenemo neke stvari, a deca nam moraju biti prioritet – poručio je Jurić.

Smatra i da najveću odgovornost za bezbednost svoje dece snose roditelji. Naveo je primer roditelja koji iz neznanja ugrožavaju bezbednost svoje dece, objavljujući njihove fotografije na društvenim mrežama, čime deca postaju potencijalna meta pedofila.

Predavanje na konferenciji održali su i predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu decu iz Osijeka.

Izvršna direktorica Evropskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić najavila je nastavak aktivnosti usmerenih na zaštitu mladih na internetu.

– Ova konferencija nije samo završetak jednog projekta, nego nastavak aktivnosti i delovanja u lokalnoj zajednici za poboljšanje kvaliteta života svih, a prvenstveno mladih. Ona bi mogla biti pomak u pozitivnom smeru, da potaknemo mlade ljude da što kvalitetnije koriste savremene tehnologije i sve dostupne društvene mreže, kao i one koje će se pojaviti u budućnosti – zaključila je Antunović Lazić.

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 3
Današnje posete: 385
Ukupan broj poseta: 1029918

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr