19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Mađarska vlada poklonila dečje igralište u vukovarskoj Adici

2 min read

U vukovarskoj Park šumi Adica juče je otvoreno dečje igralište koje je izgrađeno u sklopu programa Vlade Mađarske pod nazivom “Program razvoja vrtića u Karpatskom bazenu”. Igralište su svečano otvorili Judit Sabo, načelnica Odeljenja za mađarske zajednice u inostranstvu u kancelariji mađarskog premijera Viktora Orbana i zamenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček. Sabo je istakla da je mađarska vlada u dve godine osigurala 38 milijardi forinti od kojih je obnovljeno ili izgrađeno 150 vrtića i jaslica, a pomogli su još 200-tinjak institucija. U Hrvatskoj su obnovili sedam dečjih vrtića, a u planu je izgradnja pet dečjih igrališta od kojih je prvo, vredno 80 hiljada kuna, otvoreno u Vukovaru. Projekat izgradnje igrališta inicirao je Forum mađarskih prosvetnih radnika u Hrvatskoj sa sedištem u Osijeku.

Zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček je izrazio zadovoljstvo što je za izgradnju jednog od pet igrališta u Hrvatskoj izabran upravo grad Vukovar te istakao izuzetno dobru saradnju gradske uprave sa mađarskom zajednicom. Predsednica Udruženja Mađara grada Vukovara Rozalija Jakumetović takođe je izrazila zadovoljstvo realizovanim projektom koji se podudara i sa desetogodišnjicom rada mađarskog udruženja u Vukovaru.

Nakon otvorenja igrališa kojem su prisustvovali i generalni konzul Mađarske u Hrvatskoj Antonio Đovani de Blasio i saborski zastupnik iz redova mađarske nacionalne manjine Robert Janković, u Mađarskoj kući je upriličena proslava 10-te godišnjice postojanja i delovanja Udruženja Mađara grada Vukovara.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.