U Dalju i Belom Manastiru održava se 4. međunarodni književni skup “Jesen u Erdabovu” u organizaciji Kulturnog i naučnog centra “Milutin Milanković” iz Dalja i Veća srpske nacionalne manjine grada Belog Manastira.

Skup je posvećen srpskom književniku Đorđu Ociću koji je rođen u Dalju 1934.godine, a umro u Beogradu 2008. godine. Povodom desete godišnjice njegove smrti, na rodnoj kući književnika u tzv. Velikom sokaku u Dalju postavljena je spomen-ploča, koju su otkrili savetnik ministra kulture Republike Srbije dr Dragan Hamović i načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić.

Erdabovo je izmišljeni toponim, koji označava nazive mesta Erdut, Dalj, Borovo i Vukovar, književna kovanica koja se prvi put javlja u romanu “Smrt u Erdabovu” Đorđa Ocića. Kao mitsko mesto Erdabovo je postalo prepoznatljiva vremensko-prostorna okosnica mnogih njegovih romanesknih tema.

U okviru ovogodišnjeg skupa biće predstavljen zbornik radova “Književni i kritičarski opus Milana Kašanina”, naučna studija dr Srđana Orsića “Lik stranca u srpskom romanu 19. veka” i brošura Anđelke Pavić iz Belog Manastira “Priča o učitelju”.

 

Više u emisiji “Ognjište” koja je na našem programu u nedelju, 7. oktobra u 11 časova. 

 

D.Zečević