U vukovarskoj Gradskoj većnici danas je upriličeno svečano uručivanje dozvola za turističko vođenje za 10 polaznika sa područja Vukovara koji su uspešno prošli obuku za turističkog vodiča za županije Istočne Hrvatske.

Reč je o saradnji između Grada Vukovara i osječkog Ekonomskog fakulteta koji su u januaru potpisali ugovor o provođenju edukacije za polaznike iz Vukovara – turističke vodiče za područje Istočne Hrvatske. Grad Vukovar stipendirao je deset polaznika koji su uspešno odslušali i položili sve ispite. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava:

” Raspisivanjem konkursa odabrali smo zaista one kandidate koji su nam se pokazali najbolji i u saradnji s Ekonomskim fakultetom te ljude poslali na edukaciju. Sama činjenica o 30 odsto većem broju dolazaka u 2017. u odnosu na 2016. godinu te 36 odsto povećanju noćenja govori dovoljno za sebe, to je smer kojim žlimo da idemo, a on vodi jedino preko kvalitetno osmišljenih poteza. To možemo postići jedino u saradnji s jednako takvim partnerima”, izjavio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Kurs za turističkog vodiča Ekonomski fakultet iz Osijeka prvodi već 20 godina, pojasnio je dekan fakulteta Boris Crnković.

“Mi ovu priču s edukacijom za turističke vodiče na našem fakultetu realizujemo već 20 godina. To je jedno specifično zanimanje u kojem turistički vodiči moraju imati različitu širinu znanja. Pre svega moraju imati komunikacione veštine da bi mogli komunicirati s ljudima i grupama koje će voditi, ali moraju imati i teorijska znanja koja se vežu uz istoriju destinacije koju opisuju, uz kulturne i prirodne sadržaje destinacije i to je sve uobličeno u taj jedan kurs koji traje dugo, ali činjenica da traje dugo govori da je kvalitetan”, rekao je Crnković.

Na području cele Vukovarsko-sremske županije u 2017. godini ostvareni su rekordni turistički rezultati, sa 30,17 odsto više dolazaka i 36,23 odsto više noćenje u odnosu na 2016. godinu, a Grad Vukovar nalazi se u samom vrhu.

“U odnosu na sve ostale gradove Vukovar prednjači u dobrim rezultatima. Prošle godine u Vukovaru je ostvareno 10.621 noćenje, što je povećanje od gotovo 30 odsto u odnosu na 2016. godinu. I u ovoj godini beležimo porast dolazaka, a posebno stranih turista te nas činjenica da smo dobili 10 novih turističkih vodiča sa znanjem stranih jezika veoma veseli”, kaže direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić.