19/04/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

SDSS povodom Penavine najave protesta: Vraćanje na ratnu retoriku unazadiće međunacionalne odnose

3 min read

Povodom najave gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave o održavanju protesta kojim bi se, kako je rekao, ukazalo na činjenicu da ni 27 godina nakon rata počinioci ratnih zločina nisu procesuirani, zajedničkim saopštenjem za javnost oglasili su se Županijska organizacija SDSS-a Vukovarsko-sremske županije i Gradska organizacija SDSS-a Grada Vukovara. 
 
U saopštenju se ističe da su protesti demokratski način ispoljavanja određenih ideja i stavova, ali je pitanje da li su uvek svrsishodni?!
 
“Koliko zapravo ulica može kvalitetno doprineti rasvetljavanju sudbina i pokazati put do zločinca? Mi smatramo da to pitanje treba prepusti nadležnim institucijama, odnosno ministarstvu unutrašnjih poslova, DORH-u i pravosudnim organima, a ne ulici”, navodi se u saopštenju iz SDSS-a. 
 
Ističu da je od nesrećnih ratnih dešavanja prošlo više od 27 godina i da će vraćanje na ratnu retoriku dodatno unazaditi međunacionalne odnose. 
 
“Želimo verovati da je gradonačelnik mislio na sve žrtve koje su stradale u Vukovaru, da je mislio kako se sudbina svake žrtve treba rasvetliti bez obzira na nacionalnost, a da počinioci, bez obzira kojem narodu pripadaju, budu adekvatno sankcionisani”, navodi se u saopštenju. 
 
Podsećaju na tragične nestanke 50-tak vukovarskih Srba koji su ubijeni ili na drugi način skončali leta 1991. godine, pre zvaničnog početka bilo kakvih ratnih operacija u Vukovaru. 
 
U saopštenju se ističe da je politika SDSS-a usmerena na poboljšanje međuljudskih odnosa. Smatraju da izrečene poruke ne doprinose napretku i razvoju grada Vukovara i njegovih stanovnika.
 
“Mi ćemo svoju energiju usmeriti na razvojne projekte, koji će ljudima omogućiti novo zapošljavanje i osiguranje egzistencije. Poruke ovakve vrste, uvek ćemo podržavati jer one doprinose unapređenju odnosa Hrvata i Srba, a to bi trebao biti zajednički interes, jer u Vukovaru danas živi nezanemarivih 34,87% pripadnika srpske zajednice” navodi se u saopštenju iz SDSS-a i dodaje da se zbog budućnosti naše dece trebamo okrenuti budućnosti. 
 
“Trebamo se okrenuti budućnosti i smatramo to jedinim ispravnim putem kako bi našoj deci garantovali sigurnost na ovim prostorima”,  ističu u saopštenju iz SDSS-a.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.