Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

U Borovu otvorena 27. Međunarodna likovna kolonija

Borovo je ovog vikenda u znaku 27. Međunarodne likovne kolonije. Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje 21 likovni umetnik iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Likovni umetnici dolaze iz Borova, Vukovara, Osijeka, Sombora, Pivnica, Novog Miloševa, Pančeva, Beograda, Vrnjačke Banje i Tuzle, saznajemo od organizatora i predsednika Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova Rade Bosića.

– Naša kolonija održava se u kontinuitetu već 27.godinu, a ove godine imamo i pet mladih umetnika, što znači da ova likovna kolonija ima budućnost – rekao je Bosić.

Ovogodišnji saziv okupio je renomirane likovne umetnike, ali i mlade, talentovane slikare čije vreme tek dolazi. Među njima je i 22-godišnja Minja Mitrović iz Borova, studentkinja Umetničke akademije iz Osijeka.

– Na likovnoj koloniji u Borovu učestvujem drugi put, a za svoje predstavljanje izabrala sam dva pejzaža s motivima Borova. Slikarstvo me ispunjava i veselim se ovoj novoj koloniji – priča Minja.

Pored vrednih umetničkih dela, na kolonijama se rađaju i nova poznanstva i prijateljstva, pa je tako u Borovo po prvi put došla Enisa Pilavdžić, slikarka iz Tuzle, koja je za borovsku koloniju čula od njenog dugogodišnjeg učesnika Miroslava Odavića iz Osijeka.

– Često sam gost na hrvatskim kolonijama. Rado se odazivam zbog gostoprimstva i lepote druženja sa slikarima iz bivše Jugoslavije, kao i zbog plodonosnog rada koji je rezultat svake kolonije. Iduće sedmice sam već u Vukovaru. Počinje sezona kolonija, a jesen je puna lepih događaja i rado se svaki put odazovem na poziv organizatora – ispričala nam je Enisa.

Jedno od zaštitnih lica borovske kolonije je i somborski slikar Stipan Kovač, koji u Borovo dolazi već dvadesetak godina.

– U Borovu se osećam kao kod kuće, a na borovsku koloniju idem kao u svatove, zbog dobre atmosfere i dragih ljudi koje ovde srećem. Vidimo da slike koje uradimo žive. Na pravom su mestu. Iz godine u godinu ova kolonija je sve bolja. Malo koja manifestacija te vrste opstane toliko godina. Oni su opstali. Drago mi je i nek’ traje što duže – kaže Kovač.

Koloniju je zvanično proglasio otvorenom načelnik Zoran Baćanović, a svečano otvaranje upriličeno je tokom današnjeg prepodneva u Galeriji OŠ Borovo.

– Pripala mi je čast da ispred rukovodstva Opštine Borovo otvorim 27. Međunarodnu likovnu koloniju u Borovu i da vam u to ime poželim tri lepa dana druženja i dobrih motiva. KUD-u “Branislav Nušić” čestitam na organizaciji još jedne kolonije, a učesnicima zahvaljujem na dolasku i želim uspešan rad – poručio je načelnik Baćanović.

Likovna kolonija u Borovu održava se do nedelje, 9. septembra do 12 časova, kada će biti svečano zatvaranje.

Iz Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” pozivaju ljubitelje likovne umetnosti da tokom današnjeg poslepodneva i sutrašnjeg dana, odnosno u nedelju prepodne, dođu u Plavu salu Kulturnog centra Borovo, pozdrave umetnike i vide kako nastaje umetničko delo.

D.Zečević

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 4
Današnje posete: 753
Ukupan broj poseta: 1020890

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr