Nazovite nas: +385 (0)32 438 238

Poseta predstavnika OEBS-a Zajedničkom veću opština


Visoki poverenik za nacionalne manjine OEBS-a Lamberto Zannier posetio je danas Zajedničko veće opština u Vukovaru, gde je razgovarao s predsednikom te srpske institucije Srđanom Jeremićem i njegovim saradnicima.

– Ovo je moja prva poseta Hrvatskoj u funkciji visokog poverenika OEBS-a za nacionalne manjine. Mislio sam da je važno ne samo razgovarati o ovim temama u Zagrebu, već doći ovde i videti kakva je situacija na terenu. Postoji razumevanje da je situacija na terenu teža nego u drugim područjima. Ono što sam uvideo u Hrvatskoj jeste vrlo dobar zakonodavni okvir, međutim kad dođe do faze primene javljaju se problemi. Problemi su ponekad rezultat situacije na terenu i odnosa među zajednicama. Mi promovišemo integraciju različitih zajednica na održiv način. Očigledno je da nas na ovom području čeka još mnogo posla. Sada je vreme kad trebamo jače vodstvo i trebamo vođe koje šalju poruke umerenosti i ohrabruju daljnja veća ulaganja u promovisanje raznovrsnosti – ocenio je predstavnik OEBS-a.

U odgovoru na novinarsko pitanje osvrnuo se i na inicijativu da se prava manjina u Hrvatskoj smanje putem referenduma.

– Jeste, čuo sam o ovoj inicijativi. Po meni, kada pogledamo Ustav Hrvatske, čini se kako ova inicijativa nije u njegovom duhu. Ustavni sud će odlučiti o usklađenosti referendumskog pitanja s tekstom Ustava. Sigurno, u ovom trenutku mi je želja podržati promenu u drugom smeru. Neki kažu da su manjine povlaštene, ali zaboravljaju hendikep koji nacionalne manjine imaju u startu. Zbog toga je potrebno nadoknaditi spomenuti hendikep pripadnosti nacionalnoj manjini, a to zahteva politiku i posebnu pažnju koju je potrebno posvetiti manjinama na svim nivoima. Ono što sad vidim u Hrvatskoj je dobro, dobra je politička zastupljenost manjina u Saboru. Ovo je nešto za šta treba pohvaliti Hrvatsku i nadati se da se ovo neće promeniti – rekao je Zannier.

Predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić upoznao je predstavnika OEBS-a s problemima koji uprkos dobrom zakonodavnom okviru i dalje opterećuju srpsku zajednicu u Hrvatskoj, od neprovođenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, diskriminacije kod zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja, nerešenog statusa civilnih žrtava rata, registracije škola srpske nacionalne manjine, a upozorio je i na porast govora mržnje i ksenofobije. Na sastanku je ukazano i na potrebu pokretanja inicijative da neka od međunarodnih organizacija, najverovatnije OEBS, bude medijator u rešavanju problema, kazao je Jeremić.

– Mi nemamo instrumente i mehanizme kako naterati nadležne organe da zakone koji se odnose na položaj i prava manjina provedu u praksi i u tom smislu smatramo da se treba pokrenuti inicijativa koja bi uključivala medijatora. U tom konteksu predstavnik OEBS-a najavio je svoj ponovni dolazak na ovo područje – dodao je Jeremić.

Pre sastanka s predsednikom Zajedničkog veća opština Srđanom Jeremićem, visoki poverenik OEBS-a za nacionalne manjine Lamberto Zannier sastao se i s predsednikom Srpskog narodnog veća Miloradom Pupovcem i hrvatskim zvaničnicima.

Pregled stranice

Trenutno na stranici: 5
Današnje posete: 702
Ukupan broj poseta: 1020839

RAPSODIJA d.o.o.
Glavna 5A, 32227 BOROVO,
Tel: 032 438 238, Fax 032 438 239
marketing@radio-borovo.hr