Zajedničko veće opština je uz pomoć Pokrajinske vlade AP Vojvodine obezbedilo finansijska sredstva za nabavku kompleta školskih udžbenika za sve učenike prvih razreda, koji će nastavu u školskoj godini 2018./2019. pohađati na srpskom jeziku i pismu, odnosno po Modelu A.

Udžbenici su prvog dana nove školske godine prvake dočekali u njihovim školama. Podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Vojnović danas je zajedno s predsednikom Zajedničkog veća opština Srđanom Jeremićem obišao osnovne škole u Negoslavcima, Bjelom Brdu i Borovu gde je prvačićima uručio udžbenike.

– Prošle godine smo obezbedili udžbenike za sve polaznike po modelu A u gradu Vukovaru, a ove godine smo obuhvatili sve učenike prvih razreda, koji će nastavu u školskoj godini 2018./2019. slušati na srpskom jeziku i pismu u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji, njih ukupno 181. AP Vojvodina s velikim zadovoljstvom podržava svaki vid obrazovanja dece na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu – rekao je Vojnović.

Prilikom podele udžbenika predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić izrazio je zadovoljstvo realizacijom ove donacije.

– ZVO mora da štiti interese srpske zajednice na ovom području, a mi u tom pravcu aktivno i radimo. Smatrali smo da sva deca koja nastavu upisuju po modelu A na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu treba da dobiju udžbenike, a Vlada AP Vojvodine pružila nam je podršku. Nadam se da će to postati praksa, dakle da sva deca koja školu upisuju po ovom modelu dobiju komplete udžbenika. Ovo nije prva donacija Vlade Vojvodine, oni su svim našim prvacima donirali i školske torbe i to je sigurno velika pomoć za roditelje koji svoju decu upisuju po modelu A – rekao je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

S.Velebit