Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, juče je u Dalju održan sastanak članova Udruženja “Protiv zaborava” sa sedištem u Zagrebu, koje okuplja porodice nestalih srpske nacionalnosti. Sastanku s porodicama nestalih Srba iz Hrvatske po prvi put je prisustvovao Veran Matić, novoimenovani specijalni izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića za rešavanje pitanja nestalih s Republikom Hrvatskom. Matić će se u utorak, 4. septembra u Osijeku sastati sa izaslanikom hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović Ivanom Vrkićem.

– Moja uloga kao specijalnog izaslanika predsednika Aleksandra Vučića je da sarađujem sa specijalnim izaslanikom predsednice Republike Hrvatske na pronalaženju načina da se istrage oko nestalih u Hrvatskoj realizuju na mnogo efikasniji način nego što je to dosad bio slučaj. Za rešavanje ovog pitanja, neophodno je da se objedine sve snage, od državnih institucija dve države do nevladinih organizacija, udruženja porodica nestalih i međunarodne zajednice, da se ceo proces pronalaženja grobnica, ekshumacija i identifikacija ubrza i da se ovo pitanje učini prvenstveno humanitarnim, a ne da bude pitanje kojim će se koristiti u međusobnim političkim obračunima, za račun dnevne politike ili političkih poena u nekim predizbornim kampanjama – rekao je u izjavi za Radio Borovo Veran Matić.

Predsednica Udruženja “Protiv zaborava” Marica Šeatović ističe da podržava sve inicijative, posebno one koje dolaze s najvišeg državnog nivoa, da se reši ovo humanitarno pitanje.

– Ja sam svog muža sahranila i znam gde je grob i gde mogu otići i zapaliti sveću, a ovi ljudi, koji još traže svoje najmilije, znam da im je to najveći prioritet, da ih pronađu i sahrane, da imaju gde da odu i zapale sveću – kaže Šeatović.

Ukazala je na zastoj u procesu ekshumacija i identifikacija u Hrvatskoj, gde je još oko 400 neidentifikovanih posmrtnih ostataka.

Na spor proces ekshumacija i identifikacija ukazala je i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

– Najveći problem su ekshumacije i identifikacije, koje se ne provode ili se ne provode odgovarajućom dinamikom. To je ono što smatramo ključnim problemom, jer u suprotnom porodice neće doći do istine i spokoja – upozorila je Jeckov.

U izradi je i novi Zakon o civilnim žrtvama rata, podsetila je saborska zastupnica srpske nacionalne manjine.

– Klub zastupnika SDSS-a će uzeti aktivnu ulogu u priremi ovog zakona i njegovom donošenju. Želimo da jednak status imaju sve civilne žrtve rata, bez obzira na nacionalnu pripadnost. Takođe, Klub zastupnika SDSS-a podržava rad udruženja “Protiv zaborava”. U nastojanju da pronađu sve nestale imaće našu pomoć i podršku – poručila je saborska zastupnica.

Prema poslednjim podacima, koji su objavljeni povodom Međunarodnog dana nestalih osoba 30. avgusta, u Hrvatskoj se traga za još 2525 osoba, od čega su 1922 nerešena slučaja iz rata 1990-ih.

 

D.Zečević