Demokratski savez Srba (DSS) ocenio je u saopštenju za javnost da otkazivanje trećeg Festivala ojkače u Petrinji, zbog protivljenja braniteljskih udruženja, jasno ilustruje obespravljenost  srpske zajednice širom Hrvatske.

Ističu da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina jasno propisano pravo svih nacionalnih zajednica pa tako i Srba na kulturnu autonomiju – održavanjem, razvojem i iskazivanjem vlastite kulture, kao i pravo očuvanja i zaštite svojih kulturnih dobara i tradicije.

– Međutim, kao i svako pravo koje se odnosi na Srbe, tako i ovo ima svoje cenzore u raznim desničarskim grupacijama, koje misle da su jače od pravne države i u stanju su da nameću zabrane i ograničenja kada im nešto nije po volji – ističu u DSS-u.

Tako su, navodi DSS, “zabranili pravo Srba na svoj jezik i pismo u Vukovaru, sprečili uklanjanje ploče sa fašističkim obeležjima iz javne upotrebe (ploča kod Novske) i uzeli si za pravo da propisuju koje manifestacije i događaji nisu dobrodošli u javnom prostoru”.

– Indirektno, u stvari, oni demonizuju pripadnike srpske zajednice i otežavaju njihov svakodnevni život – navode iz te stranke.

DSS najoštrije osuđuje napade i pruža punu podršku petrinjskom pododboru Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” i predsednici Mari Vilus uz poruku da istraju u borbi za očuvanje kulturne baštine Srba na prostoru Banije.

Vladi poručuju “da pročitaju Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i pruže zaštitu pripadnicima srpske zajednice”, a srpskim zastupnicima u Saboru “da razmisle da li se isplati osiguravati većinu Vladi koja svojim (ne)činjenjem doprinosi ukidanju prava srpske zajednice”.