Svečanom sednicom Opštinskog veća opštine Negoslavci, u Negoslavcima je obeležen Dan te opštine 28. avgust. Budući da je Dan opštine ujedno i današnja hramovna i mesna slava – Velika Gospojina, Dan opštine Negoslavci obeležen je juče. Načelnik Dušan Jeckov upoznao je prisutne s prioritetima u radu opštinskih vlasti u proteklom i narednom periodu.

– Prioritet u radu je sređivanje prostorno-planske dokumentacije, koja u skladu sa strateškim razvojnim programom opštine Negoslavci treba da osigura razvoj i otvaranje novih radnih mesta. U proteklom periodu, a ja sam načelnik već četvrti mandat, mi smo u dobroj meri uredili našu komunalnu infrastrukturu, dakle sve ono što je bilo u našoj nadležnosti, u skladu sa Zakonom o lokalnoj upravi i samoupravi. Međutim, sve to nije dovoljno, jer se na istoku Hrvatske susrećemo s nezaposlenošću i odlaskom ljudi. Zato smo za prioritete odredili projekte koji treba da omoguće zapošljavanje i zadržavanje ljudi na ovom području – rekao je načelnik Jeckov.

Kao jedan od najvažnijih razvojnih projekata istakao je izgradnju bioelektrane, o čemu su predstavnici opštinskih vlasti u proteklom periodu razgovarali s investitorima iz Nemačke, Austrije i Italije te mini mlekare i sirane, o čemu se takođe pregovara s potencijalnim investitorima. Prioritet je i izgradnja kanalizacije.

Prema rečima načelnika Jeckova Opština Negoslavci je danas najveći poslodavac u tom mestu, jer su uspeli zaposliti 30 osoba, u opštinskoj upravi, kroz program “Zaželi – Program zapošljavanja žena” finansiran iz Evropskog socijalnog fonda i javne radove.

Posebna pažnja posvećena je brizi za decu i mlade.

– Opština Negoslavci izdvaja po dve hiljade kuna za svako novorođeno dete. Ponosni smo, jer su se ove godine u Negoslavcima rodile trojke, što su i mediji ispratili. To je bila jedna lepa i nesvakidašnja priča. Mi smo porodici uručili poklon-bon, odnosno godišnju zalihu pelena. To je bio naš skroman doprinos. Pored toga izdvajamo i novčana sredstva, po 500 kuna za svakog đaka-prvaka, besplatne udžbenike za svu socijalno ugroženu decu, besplatne radne sveske za svu decu od 1. do 8. razreda, sufinansiramo prevoz učenika srednjih škola, u potpunosti finansiramo školu plivanja, boravak učenika trećih razreda u Školi u prirodi i ekskurzije osmaka – naveo je Jeckov.

Načelnik Dušan Jeckov ujedno je svim Negoslavčanima čestitao Dan opštine, hramovnu i mesnu slavu – Veliku Gospojinu.

Jučerašnjoj svečanoj sednici Opštinskog veća opštine Negoslavci, povodom Dana te opštine, uz predstavnike Srpske pravoslavne crkve, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Samostalne demokratske srpske stranke, koja je na vlasti u toj opštini od njenog konstituisanja, Zajedničkog veća opština i opština Borovo, Trpinja, Erdut, Markušica i Šodolovci, prisustvovao je i vukovarsko-sremski župan Božo Galić, kao i prekogranični partneri iz Šida.

Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine ova opština u Vukovarsko-sremskoj županiji s većinskim srpskim življem ima 1.463 stanovnika.

Više u emisiji “Ognjište” koja je na programu Radio Borova u nedelju, 2. septembra od 11 časova.

 

D.Zečević