Od ove jeseni Ministarstvo poljoprivrede uvodi novi model Školske sheme. Za razliku od prošle školske godine, kada su podnosioci zahteva bile škole, u ovogodišnjoj Školskoj shemi to su osnivači školskih ustanova. Škole će izabrati dobavljača, odnosno kvalitetne proizvode iz najbližeg lokalnog okruženja, a zahtev za potporu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi podnose osnivači škola.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za učešće u Školskoj shemi, otvoren do 25. septembra i Javni poziv za iskaz interesa dobavljača, otvoren tokom cele školske godine.

Voće i povrće ponudiće se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mleko i mlečni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola kao zaseban obrok, nezavisno od obroka u okviru školske prehrane.

– Školskom shemom dajemo prednost lokalnim poljoprivrednicima, jer želimo da naša deca jedu svežu, lokalno uzgojenu hranu. Tako čuvamo radna mesta u poljoprivredi i razvijamo hrvatsko selo – rekao je o projektu potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji poziva sve škole u Hrvatskoj da se uključe.