Ovogodišnji 12. Vukovar Film Festival – Festival podunavskih zemalja otvaraju dva naslova iz konkurencije, kratkometražni moldavijski film „Cica maca“ (Salix Caprea) reditelja Valeriua Andriute i hrvatski film „Za ona dobra stara vremena“ reditelja Eduarda Galića. Festival će biti otvoren večeras u 20,30 na terasi Agencije za vodne puteve u Vukovaru.

Na šest lokacija od 23. do 26. avgusta biće prikazano 60-tak filmova od kojih je šest dugometražnih, osam kratkometražnih i osam dokumentarnih u glavnom programu i konkurenciji za festivalske nagrade.

Festival se tradicionalno održava na više lokacija, a ove godine to su terasa Agencije za plovne puteve, perivoj Dvorca Eltz, CineStar Vukovar, Vukovarska ada, Magenta 1 Vukovar Waterbus i u bioskopu u Borovu naselju.

Kroz ovih 12 godina u Vukovaru prikazali smo preko 900 filmova iz Evrope i sveta, grad je ugostio više od hiljadu filmskih umetnika, a filmove je pogledalo oko 300.000 gledalaca, održano je 40 filmskih radionica i 40-tak koncerata’, rekao je na konferenciji za novinare u utorak Igor Rakonić, direktor, producent i glavni selektor 12. VFF-a.

Odlukom gradskih vlasti, za vreme trajanja ove manifestacije koja je postala najvažniji kulturni događaj u gradu na Vuki i Dunavu i brend Vukovara, produženo je radno vreme ugostiteljskih objekata, restorana i barova, koji će do 26. avgusta moći da rade do 4 časa ujutro.