U Borovu je u utorak, 21. avgusta održana sednica Opštinskog veća opštine Borovo na kojoj se raspravljalo o Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području opštine Borovo, na koji Ministarstvo poljoprivrede još nije dalo saglasnost. Jedna od tema rasprave bila je i ostavka direktora opštinskog komunalnog preduzeća, kao i izbor novog direktora na konkursu koji je otvoren do 27. avgusta.

S obzirom da su u toku konsultacije s Ministarstvom poljoprivrede, s dnevnog reda ovonedeljne sednice Opštinskog veća opštine Borovo skinuto je donošenje Odluke o stavljanju van snage Odluke o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području opštine Borovo, što je obrazložio predsednik ovog predstavničkog tela Srđan Jeremić. Podsetio je da je Odluka o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području katastarske opštine Borovo doneta na sednici ovog predstavničkog tela u junu ove godine.

– Vukovarsko-sremska županija dala je pozitivno mišljenje, tako da smo Program uputili u Ministarstvo poljoprivrede, koje treba dati saglasnost. Iako je postojalo uputstvo Ministarstva poljoprivrede da se Program prvo usvoji na sednici Opštinskog veća, pa tek onda upućuje u Ministarstvo poljoprivrede na davanje saglasnosti, dobili smo informaciju iz resornog Ministarstva da bez obzira na takvo uputstvo taj postupak nije bio adekvatan i da shodno tome naš Program neće dobiti saglasnost. Budući da su u toku konsultacije s Ministarstvom poljoprivrede odlučili smo da ovu tačku skinemo s dnevnog reda – rekao je Jeremić.

– Kada govorimo o opštinskom Programu raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, najvažnije je da je Opština Borovo krenula u njegovu izradu i da je on urađen u zakonskom roku od tri meseca od stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu. To nam daje za pravo da izvršimo sve njegove korekcije i promene, kako bi stupio na snagu, odnosno dobio potrebnu saglasnost Ministarstva poljoprivrede. Mi ćemo s naše strane učiniti sve što je potrebno, kako bi taj Program bio urađen na najbolji mogući način i dobio potrebnu saglasnost i kako bi mogli pristupiti raspisivanju konkursa za zakup poljoprivrednog zemljišta. Razočaralo me je to što nismo dobili saglasnost Ministarstva. To znači da za ovu proizvodno-tehnološku godinu nećemo moći raditi zakup, a to će za godinu dana produžiti sve ono &scaron ;to smo planirali da napravimo u ovoj godini –  pojasnio je načelnik Baćanović. Podsetio je da je za zakup na području opštine Borovo predviđeno 158 hektara i da jedan zakupac maksimalno može dobiti u zakup pet hektara, na vremenski rok od 25 godina.

Na sednici Opštinskog veća opštine Borovo načelnik Zoran Baćanović informisao je većnike o ostavci direktora opštinskog komunalnog preduzeća “Eko Dunav” Miloša Erića i konkursu za izbor novog direktora. Konkurs je otvoren do ponedeljka, 27. avgusta, kada je i zadnji dan za prijave, kazao je Baćanović, koji je i jedini član skupštine društva. Opštinsko komunalno preduzeće osnovano je 2014.godine i danas ima 11 zaposlenih. Od ove zime preuzeće i dimnjačarsku službu.

Izvestio je i o izgradnji reciklažnog dvorišta, u kojem će se razvrstavati 30-ak vrsta otpada. Projekat je sufinansiran sredstvima Evropske unije u iznosu od 3 miliona i 140 hiljada kuna. Izvođač radova je vukovarska firma “Vodotoranj”. Iako nije zadovoljan dinamikom radova, načelnik Baćanović se nada da će posao na izgradnji biti završen u predviđenom roku, odnosno do 30. septembra. Kako je najavljeno na sednici Opštinskog veća opštine Borovo, planirano je da novoizgrađeno reciklažno dvorište u Borovu na prigodnoj svečanosti krajem idućeg meseca otvori ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Osvrnuo se i na predstojeću energetsku obnovu Dečjeg vrtića “Zlatokosa”. Za projekat su obezbeđena novčana sredstva u iznosu od 1.146.228 kuna iz budžeta Ministarstva za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku. Opština Borovo kao osnivač ove predškolske ustanove treba obezbediti još 1.241.747 kuna sredstava iz opštinskog budžeta. Projekat podrazumeva opremanje dečjeg igrališta novom opremom i postavljanje anti stres podloge za igralište, energetsku obnovu zgrade, izmenu podova, stolarije, postavljanje termalne zaštite i druge radove.

– Radovi će početi kada završi postupak javne nabavke, koji je u toku i kada se izvrši izbor najpovoljnijeg, odnosno najboljeg ponuđača. Očekujem da će to biti u narednih 20-ak dana. U dogledno vreme, do kraja tekuće godine, očekujem da će posao na energetskoj obnovi zgrade vrtića biti priveden kraju i da će to biti jedna moderna, energetski visokoefikasna zgrada, koja će služiti svim našim mališanima, roditeljima i zaposlenima u Vrtiću, na ponos svih nas u Borovu – istakao je Baćanović. 

Pre više od tri godine opštine Borovo, Negoslavci i Markušica zatražile su od Vukovarsko-sremske županije prenos osnivačkih prava za osnovne škole. Preuzimanjem ingerencija ove jedinice lokalne samouprave sa većinskim srpskim življem mesne škole žele registrovati kao škole srpske nacionalne manjine. Iako je od podnošenja zahteva prošlo dosta vremena, ovaj zahtev nije uvršten ni u dnevni red županijske Skupštine. Dokle se stiglo u tim nastojanjima, pitao je na sednici Opštinskog veća opštine Borovo većnik SNS-a Zoran Kojić. Kojiću je odgovorio predsednik Opštinskog veća opštine Borovo, SDSS-ov Srđan Jeremić.

– Na poslednjem sastanku sa županom Božom Galićem i predsednikom županijske Skupštine Draženom Milinkovićem dogovoreno je da će se na sednici, koja je bila planirana za kraj jula, ova tačka naći na dnevnom redu i da će se izvršiti prenos osnivačkih prava. Međutim, sednica nije održana u julu, tako da se očekuje krajem avgusta ili početkom septembra. S njihove strane najavljeno je i obećano da će se na prvoj sledećoj sednici županijske Skupštine ovo pitanje naći na dnevnom redu. Očekujem da će ispuniti svoje obećanje i da će Vukovarsko-sremska županija preneti osnivačka prava na opštine Borovo, Negoslavci i Markušica – zaključio je Jeremić.

D.Zečević