Iz Zajedničkog veća opština obaveštavaju predstavnike opština i gradova, a naročito male privrednike, obrtnike, zadruge i OPG-ove da je Vlada Republike Hrvatske, na inicijativu SDSS-a, uputila javni poziv za finansiranje projekata na područjima koja su naseljena pripadnicima nacionalnih manjina. S ciljem upoznavanja svih zainteresovanih o mogućnostima korištenja bespovratnih sredstava, u sredu 22. avgusta s početkom u 19 časova u prostorijama Zajedničkog veća opština u Vukovaru mogućnosti dobijanja ovih sredstava prezentovaće Milan Tankosić, voditelj Centra za razvoj i investicije Srpskog narodnog veća i konsultant u Ministarstvu poljoprivrede.

Iz Zajedničkog veća opština podsećaju da prijave na javni poziv Ministarstva poljoprivrede do 24. septembra ove godine mogu da podnesu registrovani OPG-ovi, za proširenje proizvodnje, gradnju objekata, kupovinu i zakup zemljišta, kupovinu poljoprivrednih vozila, mehanizacije i opreme. Iznos koji se može dobiti na ovaj način po jednom OPG-u iznosi 75 hiljada kuna.

Na javni poziv Ministarstva privrede, obrta i preduzetništva mogu se prijaviti mikro i mala preduzeća, obrtnici, zadruge i trgovačka društva. Novac koji mogu dobiti kreće se u iznosu od 50 hiljada do 200 hiljada kuna i ta sredstva mogu usmeriti u unapređenje proizvodnje, marketing, edukaciju i slično.

Najveći iznos novca po javnom pozivu je u Ministarstvu regionalnog razvoja, ukupno 15 miliona kuna, namenjenih poboljšanju socijalne, privredne i komunalne infrastrukture. Prijave mogu podnositi jedinice lokalne samouprave u kojima najmanje 5 odsto stanovništva pripada nacionalnoj manjini. Maksimalni iznos po opštini ili gradu je 500 hiljada kuna. Iz Zajedničkog veća opština zato pozivaju sve zainteresovane da sutra u 19 časova dođu u Zajedničko veće opština, gde će dobiti sve potrebne informacije.

U saopštenju se takođe navodi da će zaposleni u Zajedničkom veću opština pružiti svu potrebnu pomoć opštinama, malim privrednicima, obrtnicima i OPG-ovima da uspešno podnesu svoje projekte s ciljem dobijanja potrebnih sredstava. Sve druge informacije zainteresovani će dobiti u Zajedničkom veću opština, na adresi: Eugena Kvaternika 1 u Vukovaru ili na telefon 032/422-750.