Svetom arhijerejskom liturgijom u mesnom hramu, koju je služio episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim, uz sasluženje sveštenstva s područja naše eparhije, u Borovu je danas obeležena hramovna i mesna slava – Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Episkop Heruvim pozvao je u svojoj besedi vernike da dolaze na bogosluženja i da se pričešćuju.

– Liturgija i Crkva treba da budu mesta na kojima će se naš narod okupljati i sabirati jer je Crkva garant opstanka našeg naroda na ovim prostorima. U samoj Crkvi je sjedinjena i kultura, jezik i sve se obožuje. Upravo su to vrednosti koje naš narod neprestano treba da neguje na ovim prostorima, da dolazi na sveta bogosluženja, da učestvuje u njima kroz svetu tajnu pričešća. Radujem se što sam danas ovde. Borovo je jedno od najvećih sela sa srpskim življem, što je veliki potencijal da narod ovde ostane i opstane, da očuva verski, kulturni i nacionalni identitet – poručio je episkop Heruvim u izjavi za Radio Borovo.

Ovogodišnji kum bio je paroh borovonaseljski, protojerej-stavrofor Slobodan Blažić s porodicom.

– Ja sam borovsko dete. S obzirom da je Borovo naselje 1980-ih godina bilo u sklopu borovske parohije i nije imalo crkvu, ovaj sveti hram kada sam krenuo u Bogosloviju, a i pre toga, bio je mesto gde sam dolazio na molitvu, kasnije kao bogoslov posebno. Ja sam u Borovu kršten, kao i sva moja porodica. Sve ono što je vezano za naš duhovni život vezano je i za ovu crkvu. I ovo naše kumovanje, mene, moje supruge i sinova, predstavlja krunu tog nekog lepog osećaja i vezanosti, kako za ovaj hram, tako i za ovo mesto i sve ljude u Borovu – rekao je protojerej-stavrofor Slobodan Blažić.

Kumstvo za iduću godinu preuzeo je Milan Lukić iz Borova, a ovogodišnji kumovi, porodica Blažić, poklonila je borovskom hramu, koji je u generalnoj obnovi, krstionicu.

Hramovnu i mesnu slavu meštanima Borova, ispred sveštenstva borovske parohije, čestitao je jerej Dragan Serdar, drugi paroh borovski.

– Hramovna slava je slava svih meštana jednog mesta i to je veliki događaj za sve nas. Kao što znamo kroz istoriju, krsnu slavu su Srbi slavili prvenstveno u svojim porodicama. Kasnije se to prenelo i na hramove, kao zajednička slava svih meštana. Ovim povodom želim da čestitam svim meštanima Borova hramovnu slavu – Prenos moštiju svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, sa željom da se što češće sabiramo u svetoj Crkvi jer je ona garant našeg opstanka i našeg identiteta, kako verskog i duhovnog, tako i nacionalnog – kazao je jerej Dragan Serdar.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovali su i predsedstavnici Opštine Borovo, načelnik Zoran Baćanović, njegov zamenik Duško Drobić i predsednik Opštinskog veća opštine Borovo Srđan Jeremić, koji je meštanima Borova čestitao hramovnu i mesnu slavu.

– Želim svim našim meštanima mnogo zdravlja i međusobnog sabiranja, razumevanja, uvažavanja i tolerancije, a posebno zajedništva u ovim teškim vremenima. Sigurno je da ako budemo radili na tim vrednostima da će i prosperitet našeg mesta i naroda biti veći i značajniji. Posebno mi je drago što je danas s nama episkop Heruvim, koji uživa veliko poverenje. Verujem da ćemo njegovim putem, sledeći njegovo razmišljanje ići u pravcu homogenizacije našeg naroda, u duhovnom i u svakom drugom smislu – zaključio je Jeremić.

D.Zečević